Renault i princip överens om ett övertagande av Lotus

Motor Racing - Formula One World Championship - Japanese Grand Prix - Race Day - Suzuka, Japan

Sitter över norra ishavet på Lufthansas flyg från Nagoya till Frankfurt. Dessbättre kan man surfa för att döda lite tid och nås därför av meddelandet att ett s k ”letter of intent” nu är påskrivet mellan Lotus och Renault om ett köp av 65 % av aktierna i teamet. Detta kommer verkligen i 11:e timmen för Lotus som har en ny förhandling i ”High court” idag ang de skatteskulder teamet har som i värsta fall hade kunnat försätts Lotus i konkurs.

Nu verkar faran vara över och Renault tar ett första viktigt steg tillbaka som egen tillverkare i Formel 1. På kort sikt väldigt bra för själva raceteamet som inte hade det lätt i Japan där pengar saknades att lösa ut nyckeln till sin teamhospitality och även fick all sin utrustning extremt sent då räkningen för frakten inte var betald. just den biten löste dig dock och man kunde köra som det var tänkt. Med tanke på detta var Lotus insats, med båda bilarna på poängplats, extremt imponerande.

På längre sikt kan vi nu förhoppningsvis se fram mot ytterligare en resursstark aktör på gridden vilket givetvis är positivt för sporten. Vad som händer med Pastor Maldonados kontrakt för nästa säsong är svårt att svara på, gissar att han inte står högst upp på Renaults önskelista över förare 2016. Samtidigt har Maldonado som bekant ett avsevärt sponsorstöd som kan behövas i uppbyggnadsfasen av det ”nya”Renault F1. Blir också lite huggsexa om den andra platsen, om vi pronerar att Maldonado trots allt kör 2016, namn som nämnts är bl a de båda fransmännen Jean Eric Vergne och Esteban Ocon.

Här är länken till pressmeddelandet som kom för en stund sedan