”SPA har en speciell plats i mitt hjärta”

Världens kanske vackraste belägna racerbana

Världens kanske vackrast belägna racerbana

Så var det snart dags igen för lite racing på yppersta nivå. Endast ett lopp de sex senaste veckorna har gjort sommaren, med F1-mått mätt, väldigt lång. Jag hävdar ofta att det inte är någon idé att titta bakåt, bättre att se fram mot en spännande höst istället men när det gäller just SPA så kan jag inte låta bli att ta en titt i backspegeln.

SPA har en speciell plats i mitt racinghjärta, jag har genom åren varit med om en hel del kul men också en del mindre roliga saker. Om vi börjar med det sistnämnda så var det en av gångerna som vi var på plats och kommenterade, minns inte exakt vilket år men det var när Toyota tävlade så någon gång mellan 2002 och 2009, egentligen inte viktigt. Varför jag nämner just Toyota beror på att jag hade stor hjälp att teamets läkare att överhuvudtaget genomföra den helgen. Redan några dagar innan avresan hade jag varit krasslig och inte alls mått bra.

Flyget var bokat till torsdag och framåt onsdagen kände jag mig ändå så pigg att jag av någon outgrundlig anledning bestämde mig för att spela en runda med golf. Detta var givetvis ingen bra idé, istället för att bli helt frisk insjuknande jag igen och när jag väl landat i Bryssel var det med 40 graders feber och en rätt krokig kommentator satt på sin väska och väntade på Eje Elgh. Första frågan till Eje var om han kände någon läkare i depån, vilket han gjorde, för jag var så dålig att något måste göras, annars var hela helgen i fara.

Moderna män med telefonen i högsta hugg och i skydd mot regnet som alltid hänger i luften

Moderna män med telefonen i högsta hugg och i skydd mot regnet som alltid hänger i luften

Vid den här tidpunkten hade Eje ett uppdrag för en av Toyotas sponsorer så kontakten med just det teamet var naturlig och Toyota anlitade Formula Medicines Riccardo Ceccarelli som teamläkare. Väl framme på banan uppsökte vid Riccardo som tog en snabb titt, frågade efter mina symtom och gick sedan in på sitt kontor och kom ut igen med en karta piller.

- Ta en nu, en ikväll och en varje morgon och kväll i tio dagar.

Sagt och gjort, in med pillret och sedan med ilfart till hotellet för vila. Har sällan mått så dåligt och var allvarligt oroad över att för första gången bli tvungen att kasta in handduken. Jag mådde pyton hela kvällen och vid midnatt kulminerade det med kraftigt illamående och uppkastningar. Efter detta lyckades jag dock somna och vaknade på morgonen så pass fräsch att jag utan problem kunde äta frukost. Självklart var jag lite matt men det var absolut inga problem med att jobba och jag undrade givetvis vad för slags ”hästpiller” jag fått. Nu var det inget konstigare än penicillin, kanske något kraftigare än Kåvepenin eller vad man får på vårdcentralen men vad brydde jag mig om det, huvudsaken var att jag kunde jobba. Vad jag råkat ut för? En släng av urinvägsinfektion som tydligen närmast tar död på oss män. Även om vi generellt är klenare än kvinnor när det gäller sjukdomar så har jag förstått att den drabbar oss män värre än det motsatta könet.

Nu är det inte bara jag som råkat illa ut på SPA. Min käre vän och kollega fick ett år för sig att styla på sin MTB-cykel några dagar innan Belgiens GP. Givetvis gick det helt åt skogen och en rejäl krasch. Eje bröt överarmen helt av och spräckte dessutom ledkulan i axeln. Den helgen hade han garanterat inte klarat en dopingkontroll men kommentera det kunde han.

Cykelturen uppför Eau Rouge följdes upp med ett helt varv - men inte mer

Cykelturen uppför Eau Rouge följdes upp med ett helt varv – men inte mer

Under avdelningen roliga saker hamnar provkörning av banan med en Audi R8. Visst var det kul att spela in reportaget när vi cyklade upp för Eau Rouge men att köra där i en R8 i drygt 200km/t är faktiskt roligare och fortfarande bland det häftigaste jag gjort med bil.

SPA och Belgiens GP var också platsen där Mclaren, så länge de hade finska förare, valde att hålla en kräftskiva för de skandinaviska/nordiska journalisterna. Tror idén kom från teamet dåvarande presschef Wolfgang Schattling, han är nämligen gift med en svenska och var därför bekant med denna tradition från norr. Vet i och för sig inte hur vanligt det är med kräftskivor i Danmark, Norge eller Finland men vi svenskar tyckte det var riktigt kul. Minns att teamets kock inte riktigt hade kläm på hur man kokade kräftor ”the swedish way” men roligt hade vi, mycket tack vare generösa mängder snapps.