Sauber anställer ny teknisk chef…

Mark Smith blir ny teknisk chef hos Sauber

Mark Smith blir ny teknisk chef hos Sauber

Sauber meddelar idag att Mark Smith har utnämnts till ny tekniskt chef (technical director) för teamet. Sauber har saknat en person på den posten och det har diskuterats en tid om vilket behov som funnits på den tekniska avdelningen och i förra veckan bestämde hade man bestämt sig för att anställa Mark Smith.

54-årige Mark Smith kommer närmast från Caterham (2011-2014) men har även haft samma position hos Force India (2010-2011), Red Bull (2005-2008) och Jordan (2004-2005) så det är relativt mycket erfarenhet som kommer till Sauber med denna anställning.

Jag har stött på Mark Smith vid några tillfällen genom åren men kan egentligen inte bedöma hans förmåga mer än på hur bilarna han varit involverad i har lyckats på banan. Åren i Red Bull var ingen succé och han lämnade teamet inför säsongen 2009 och vad som hände hos Red Bull efter detta är numera välkänt. Under de två säsongerna hos Force India så hade teamet en helt ok bil med en 6:e och 7:e plats i konstruktörsmästerskapet med ett par 5:e platser som bäst. Åren i Caterham blev som bekant långt ifrån vad man hade hoppats, där tror jag dock att det hade mer med brist på resurser att göra än på själva kunskapen hos den tekniska avdelningen. Å andra sidan så höll Mark Smith och hans kollegor fast vid ett koncept på bilen som inte alls fungerade vilket var lite märkligt.

I det korta perspektivet kommer anställningen av Mark Smith ha liten betydelse. Över tid däremot kanske det är just detta som har saknats, en person som har ansvar för åt vilket håll utvecklingsarbetet ska gå och med ett övergripande och överlappande ansvar för bilen. Jag är säker på att den typen av person till viss del redan funnits men en person med Mark Smiths erfarenhet kan säkert göra en hel del nytta. Åt andra hållet så har Sauber en mycket fin fabrik hemma i Hinwil som kanske kan plocka fram lite av Mark Smiths potential, i slutändan är det dock resurser i form av rena pengar som kommer att spela den avgörande rollen för hur bra bil ett team har, det är den bistra sanningen.