Ingen femte motor denna säsong?

Red Bull kan troligen sluta hoppas på att en femte motor blir tillåten under årets säsong.

Red Bull kan troligen sluta hoppas på att en femte motor blir tillåten under årets säsong.

Reuters Alan Baldwin skriver idag att Red Bulls (och några till) förhoppningar om att få använda en femte motor denna säsong utan att få någon bestraffning verkar ha grusats. Formel 1.s strategigrupp kommer troligen att rösta ner förslaget då man inte kommer att lyckas få alla team att gå med på förändringen.

Mercedes är villigt att gå med på en extra motor, däremot rapporteras deras kunder (Force India, Williams och Lotus) inte stödja förslaget, främst av kostnadsskäl. En extra motor rapporteras kosta ca 1,5 miljoner $ vilket kundteamen till Mercedes inte bedömer sig ha råd med. Williams sägs även vara emot förslaget då det vore att ge bort den fördel man har med en tillförlitlig motor jämfört med t ex Red Bull och Toro Rosso som båda kör den problemtyngda Renaultmotorn.

Red Bulls Christian Horner menar dock att en femte motor inte skulle hjälpa speciellt mycket, det skulle ändå bli tal om bestraffningar. Snarare är behovet 6-7 motorer för att undvika nerflyttningar på gridden i kommande race. Daniel Ricciardo och Max Verstappen är redan inne på sin fjärde och sista motor medan Ricciardos teamkamrat hos Red Bull, Daniil Kvyat är inne på sin tredje.

Apropå detta ämne så har Sauber bestämt sig för att använda sin andra motor denna helg (helt enligt planen) och kör sin första enbart idag fredag. Den första motorn kommer sedan att användas under fredagarna framöver tills den är uttjänt, då ska dock förhoppningsvis den tredje motorn vara i drift och den andra övergår i träningstjänst. Ser med andra ord väldigt bra ut i det avseendet för Sauber så här långt.