Spaniens GP 1996 – det mest minnesvärda?

Michael Schumacher dominerade Spaniens GP 1996 och tog där sin första seger för Ferrari

Michael Schumacher dominerade Spaniens GP 1996 och tog där sin första seger för Ferrari

Funderade lite på vilket av alla lopp som körts i Barcelona (Det första kördes 1991) som är det mest klassiska och minnesvärda. Att göra sådana bedömningar är givetvis väldigt subjektivt och vad man tycker har ofta med hur bra det gick för den förare man har/hade sina sympatier hos.

I mitt fall har det inte med några sympatier att göra men väl med en förare som jag aldrig slutade förvånas över på banan, om det så handlade om att fullständigt utklassa motståndet eller göra de mest märkliga saker i sin iver att vinna.

Det lopp som jag minns allra mest av de som körts i Barcelona under min tid som Formel 1-konsument är Spaniens GP 1996. Loppet kördes i fruktansvärda förhållanden med regn som bara öste ner och som idag aldrig hade startats. Bilar åkte av i parti och minut och efter 20 varv var det bara 10 bilar kvar av det 20 bilar starka startfältet.

I mål var det till slut bara 6 bilar som klarade sig och allra först över mållinjen Michael Schumacher, hans första seger för Ferrari. Av många ansedd som den kanske mest imponerande under hela karriären.

Michael Schumacher krossade allt motstånd i detta race och inte ens ett problem med ett trasigt avgassystem, som en kort stund gjorde att han bara hade 9 fungerande cylindrar, kunde stoppa honom trots att problemen började så tidigt som efter varv 31.

Att Ferrari skulle vinna i Barcelona var det inte många som hade trott inför loppet. Starten på säsongen hade varit tuff med den nya bilen F310, den första Ferrarin försedd med en V10-motor, efter en hel del strul med var och hur bilen skulle byggas och designas. Att då på detta fullständigt utklassande sett ta segern i Spaniens GP detta år får Ferrari helt enkelt tacka Michael Schumacher för… och kanske även vädret. Det var främst efter detta lopp som Schumacher fick smeknamnet ”Regenmeister”.

Kanske har ni några andra förslag?