En strulande hylsa från nya VM-poäng…

Marcus Ericsson gjorde igår i Bahrain sin kanske bästa insats hittills i Formel 1

Marcus Ericsson gjorde igår i Bahrain sin kanske bästa insats hittills i Formel 1

I Doha just nu och väntar på sista flighten hem till Stockholm, passar utmärkt att skriva av sig lite efter gårdagens race.

Lewis Hamilton var som väntat stark även i Bahrain och körde, till synes, ohotad hem segern, hans tredje seger på de fyra lopp som körts och har en stabil ledning i VM. Lewis rapporterade visserligen att han BBW gav ett felmeddelande på slutet men det var ut på sista varvet så dramat uteblev. Bakom jagade Kimi Räikkönen ikapp Nico Rosberg och tog sig förbi ut på sista varvet. Rosberg sa efter loppet att bromsarna krånglade mot slutet och missade därför inbromsningen in i kurva 1 då Kimi lyckades ta sig förbi.

Sebastian Vettel som, på förhand, verkade vara det största hotet mot Mercedes hade ett tufft race och sa att han inte riktigt kom in i rytmen. Vettel blandade riktigt snabba varv med enkla misstag och fick efter ett extra depåstopp för byte av framvinge nöja sig med femteplatsen.

Marcus Ericsson gjorde sin bästa insats i Formel 1 igår, kanske något av ett genombrott trots att det bara blev en 14:e plats i mål. Igår var det full attack redan från start och en imponerande bra fart som låg på nivå med Romain Grosjean som slutade 8. I de trakterna tror jag Ericsson hamnat om inte det andra depåstoppet hade förstört allting. Det som hände var att den hylsa som håller fast muttern på fälgen blev kvar på axeln och när det nya hjulet skulle på så satt den hylsan i vägen. Tyvärr tog det för lång tid för mekanikerna att förstå detta och istället för att bara ta undan det nya hjulet, ta bort hylsan och säätta tillbaka hjulet så försökte man om och om igen att få dit det nya hjulet och tiden rann iväg. Stoppet tog ca 30 sekunder och därmed var poängchanserna borta. Marcus körde även efter debaclet i depån väldigt snabbt och tog in många sekunder men det kostade samtidigt däck. När Felipe Nasr gjort sitt andra stopp var faktisk Ericsson före men fick order att släppa Nasr som i det läget var betydligt snabbare med fräschare däck.

Inget snack om att det var en prestation på toppnivå från Marcus Ericssons sida och det vi i produktionen imponerades mest av var Marcus förmåga, denna helg, att arbeta sig in i helgen från ett ganska dåligt läge på fredagen via ett skapligt kval till riktigt bra race där han faktiskt var klart snabbare än sin teamkamrat. Felipe Nasr hade visserligen också lite småbekymmer som kostade tid, ungefär halvvägs in i loppet fick han manuellt börja sköta sin SOC (state of charge) och det tar givetvis bort lite av koncentrationen du annars behöver för körningen.

Det gick inte att ta miste på besvikelsen hos Sauberteamet heller. Teamchefen Monisha Kaltenborn var riktigt upprörd över att teamet ”messed up” som hon uttryckte det, men var i övrigt mycket nöjd med insatsen från Marcus Ericsson. Kanske var det just den fina farten på banan som gjorde att strulet i depån sved lite extra. Man ska dock ha klart för sig att det i huvudsak var ett mekaniskt fel, men Kaltenborn menade, och jag håller med, att mekanikerna tog för lång tid på sig att förstå vad som var galet. 5-10 sekunder hade man kanske kunnat leva med och då även kunnat rädda någon poäng men inte 30 sekunder som det nu blev. Noterade även att Sauber förlorade fighten i depån när Nasr var inne för sitt andra stopp, först in när Nasr, Massa och Maldonado kom in, men sist ut. Det har man inte råd med i det extremt jämna mittfältet.

Marcus Ericsson gjorde igår en av de bästa starterna jag sett honom göra, GP2 inkluderat, och jag påpekade för honom att jag såg att han ställt sig lite snett i startrutan, vilket jag trodde var med avsikt. Så var det inte, Marcus sa skrattande att det bara blev så och det blev att runda Perez på insidan, vilket ju gick alldeles utmärkt.

Alla åker nu hem till sina respektive baser för att få en välbehövlig omgruppering inför Europasäsongen som startar om tre veckor i Barcelona. Blir spännande och se vilka som har resurser att hänga på i utvecklingskriget som då drar igång på allvar.

Själv ska jag hem till Lagga och kratta löv!