Nu måste Nico Rosberg vända på steken…

Nico Rosberg är pressad att börja vinna igen om han ska ha chans på årets VM-titel

Nico Rosberg är pressad att börja vinna igen om han ska ha chans på årets VM-titel

Nico Rosberg vann sitt första GP i Kina 2012, sedan dess har han vunnit ytterligare 7 lopp och tagit pole position 15 gånger. Så långt ser statistiken bra ut men vad som är värre för Rosbergs del är att han bara har en seger på de senaste 11 loppen och har inte slagit Lewis Hamilton mer än en gång (Brasiliens GP) sedan det berömda racet på SPA förra året när de åkte ihop och Hamilton fick punktering. Detta är en ganska tydlig tendens som han måste vända på om han på allvar ska kunna utmana Lewis Hamilton om VM-titeln i år.

Nico Rosberg har hamnat i ett svårt läge i direkt i början av denna säsong, klart frånåkt av Lewis Hamilton och dessutom ”bara” trea på gridden senast på Sepang. Nu spelade värmen och regnet en avgörande roll Malaysia men även i Australien så var han relativt långt efter tidsmässigt bakom Lewis. Svårt att peka på något annat än att han inte trivs lika bra med årets bil som fjolårets. Sedan undrar jag om han inte också gått ifrån den lite mer aggressiva ”kvalsetup” som gjorde att han blev kvalkung förra året. Att kvala ut Lewis Hamilton med 11-7 och ändå förlora VM-titeln ger mig en rätt tydlig bild om hur viktigt han tyckte det var att starta före men samtidigt hur svårt han hade att försvara den postionen med de valda inställningarna på bilen. Hur det än är så är det relativt enkelt att göra en bil snabbare på lördagen mot att man offrar fart på söndagarna t ex p g a ett högre däckslitage.

De två helger som körts så upplever jag att Lewis Hamilton kör årets Mercedes utan att behöva provocera bilen nämnvärt medan Nico Rosberg få ta i betydligt mer för varvtiderna och i ärlighetens namn har Nico inte varit i närheten av utmana Lewis vare sig i Melbourne eller på Sepang.

Nu är jag, och många med mig, tämligen övertygade om att Mercedes är tillbaka längst fram i Shanghai. Det kommer vara betydligt svalare med temperatur nånstans mittemellan vad vi hade i Melbourne och den sista testen i Barcelona där Mercedes var närmast överlägsna. Frågan är bara hur Nico Rosberg ska kunna hitta ett sätt att störa Hamilton, hur ska han få sin teamkamrat ur balans? Det var lite tendenser till fulspel i kvalet i Malaysia från Rosberg sida och vi har sett förr vad han är kapabel till att göra om det skulle krävas, men ska den taktiken fungera måste han samtidigt sätta press på Hamilton rent fartmässigt. Jag tror inte att Lewis bryr sig speciellt om han känner att han har övertaget på banan men skulle Rosberg helt plötsligt börja vinna igen då fungerar nog ev psykningar bättre.

Rickard Rydell säger i vår senaste podcast att tåget nog har gått för Nico Rosberg, att hans bästa chans att vinna VM var förra säsongen. Rydell menar att Hamilton kört in sig i teamet och blir fr o m nu väldigt svår att peta bort från tronen, vad tror ni?

Här är f ö vår senaste, rykande färska podd