Äntligen racevecka igen…

Förarna står inför en tuff uppgift på Sepang med den höga temperaturen och extrema luftfuktigheten

Förarna står inför en tuff uppgift på Sepang med den höga temperaturen och extrema luftfuktigheten

Racevecka nr 2 har startat och förhoppningsvis ska denna bli lite lugnare än veckan innan premiären. Allt försnack inför Australiens GP handlade mest om den rättstvist som rådde mellan Sauber och dess förre reservförare Giedo van der Garde. Allt detta är nu uppklarat och vi kan se fram emot en het föreställning på Sepang.

Hett lär det bli med den extrema värmen och luftfuktigheten, har för mig att det var på Sepang (det kan ha varit i Singapore också, liknande förhållanden) som Daniil Kvyats desperata rop hjälp kom över radion förra året, ”I need to come in, I’m dying here” eller något sådant, när han var helt uttorkad utan fungerande drickafunktion i bilen. Det är väldigt illustrativt för hur tufft det är att köra i Malaysia och hur väl förberedd man måste vara för detta klimat.

Marcus Ericsson har spenderat en dryg vecka i Thailand på Thanyapura sportcenter och tränat på för att vänja kroppen vid värmen och luftfuktigheten. Han har inte varit ensam från Formel 1-depån att besöka detta populära träningscenter, Carlos Sainz och Jenson Button har också skött sina förberedelser inför Malaysias GP på samma ställe.

Det verkar även som om Formel 1:s sjukstuga håller på att tömmas. Valtteri Bottas sägs vara på bättringsvägen och det skulle förvåna mig mycket om han inte kör till helgen. Visserligen kan skadan slås upp igen men jag tror inte det ska vara någon fara. Fernando Alonso har genomgått nya tester av både minne och övrig hjärnfunktion för att få klartecken för comeback på Sepang, även här pekar det mesta på att han får doktorernas godkännande och därmed kan köra i Malaysia. Frågan är dock hur sugen han är efter att ha sett premiären på TV med Jenson Button hopplöst långt efter utan en fungerande Honda-motor. Fernando Alonso har kört simulator i veckan utan att ha upplevt några problem och Mclaren säger att man tänker följa läkarnas rekommendationer så fort att man får några. Fernando Alonso ska genomgå en ny läkarundersökning på plats i Malaysia innan han kan få definitivt klartecken att köra igen.

Förhoppningsvis kommer även Manor-Marussia att kunna köra kommande helg. Teamägaren John Booth har åtminstone låtit positiv när det gäller möjligheterna att få loss den livsviktiga programvaran till motorerna som raderades av konkursförvaltaren inför försäljningen av teamets ägodelar. Ferrari har givetvis den programvaran men vill ha betalt för gamla skulder innan man ”släpper till”, ”no money, no honey” som Maurizio Arrivabene uttryckte det i Melbourne. Förhoppningsvis har de nya finansiärerna betalt den delen så att man kommer ut på banan igen. Tror inte att varken FIA eller Bernie Ecclestone kommer att visa samma förståelse om det blir en upprepning av det som skedde i Australien, att man hängde i garaget för syns skull.