Sveriges GP i Formel 1 – är och förblir en dröm?

Sveriges GP på den tiden det begav sig, att det skulle höna igen är väl och förblir en dröm?

Sveriges GP på den tiden det begav sig, att det skulle hända igen är väl och förblir en dröm?

Sitter och funderar lite efter beskedet om att ett tyskt GP definitivt inte blir av. Först och främst väldigt tråkigt att en klassiker på kalendern (har väl körts Formel 1 i Tyskland varje år sedan 1960 om jag förstått det hela rätt) försvinner, ett ytterligare bevis på att Bernies affärsmodell behöver justeras. För höga biljettpriser, framtvingade av de höga avgifterna som Ecclestone tar ut för att arrangera ett lopp, gör att publiken sviker och intäkterna för arrangören (de enda hen har) minskar och arrangemanget går med förlust. Ingen svår analys av läget kan man tycka.

Kan det uppstådda läget då vara en chans för någon ny hugad spekulant att försöka sig på att ta sig an denna grannlaga uppgift?

Det finns gott om kandidater runt om i världen. Qatar vill in och Azerbadjan kommer till från och med nästa säsong, men där handlar det om statliga pengar som tas i rent marknadsföringssyfte för nationen i fråga och det kommer säkert att dyka upp fler sådana kandidater i framtiden. Men det är inte den typen av arrangörer som behövs, eldsjälarna som vågat ta på sig ansvaret på de klassiska europeiska banorna blir allt färre och den utvecklingen känns oroande.

Visst vore t ex ett svenskt GP en dröm, och förblir förmodligen en dröm, men om vi leker med tanken ändå så skulle ett lopp i antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö vara en spännande tanke. Det kan, för mig, inte bli tal om något annat än ett stadslopp, eller på annat sätt en provisorisk bana, kostnaden för att bygga en permanent bana är alldeles för hög och utan att jag gjort någon grundligare research på kostnaden för en tillfällig stadsbana så känns ändå detta alternativ som mest hanterbart. En annan aspekt på att inte bygga en permanent bana är att man då inte har en anläggning som måste drivas runt övrig tid.

Om fortsätter att leka med tanken om ett Formel 1-lopp i Sverige och att man på något outgrundligt sätt får fram pengarna, att både bygga en tillfällig stadsbana och betala Bernie hans avgift. Skulle det då vara möjligt att få de tillstånd som krävs? Jag vet faktiskt inte, man anar att det politiska klimatet i Sverige inte direkt är på motorsportens sida och jag tror det skulle krävas omfattande lobbyverksamhet för att få de styrande att gå med på ett spektakel av detta slag. Jag tror tyvärr att just detta är det största hindret av alla, kan inte riktigt se de ledande partierna våga ta ett sådant beslut, speciellt inte med tanke på hur tillstånden ser ut för befintliga banor i Sverige med närmast orimliga krav på buller för att kunna bedriva någon verksamhet överhuvudtaget.

Jag tycker dock att idén är lockande och när jag häromdagen skrev på min twitter (@f1janneb) att jag tycker det är alldeles för långt mellan loppen så kom det igång en diskussion, inte så seriös men ändå, om att köra ett lopp i Sverige. Men det skulle krävas en riktig entreprenör för att orka dra igång ett sådant projekt. En person med känningar långt upp i politiken men också med ett enormt kontaktnät i näringslivet, kanske själv en bärande person inom svenskt näringsliv (en rik person kort och gott). Känner ni någon sådan person med motorhjärta är det läge att slå en signalJ.

Alla som frågat mig om det skulle gå att få Formel 1 till Sverige har fått samma svar – Nej! Jag kommer att ge samma svar även framöver, det är ett åtagande som jag inte tror någon är mogen för i Sverige. Däremot kan man väl få drömma lite och kunde ”Smokey” får Formel 1 till mossen i Småland en gång i tiden så finns i alla fall en liten, extremt liten, strimma hopp om att Sveriges GP återigen kan komma att köras….