Seger för Lewis Hamilton – VM-poäng för Marcus Ericsson

Marcus Ericsson tog idag karriärens första VM-poäng med en 8:e plats vid premiären i Melbourne

Marcus Ericsson tog idag karriärens första VM-poäng med en 8:e plats vid premiären i Melbourne

Så kom de då, de första svenska VM-poängen sedan 1989 (Stefan Johansson 3:e plats i Portugals GP) när Marcus Ericsson i morse körde i mål som 8:e bil efter start från 15.e rutan. En problemfylld vecka slutade lyckligt för hela Sauber-teamet som jag måste säga visat en moral av sällan skådat slag. Att trots alla rättsliga problem under veckan hålla ihop och ge förarna bilar som klara av VM-poäng är oerhört imponerade, oavsett om poängen till stor del för Marcus kom p g a att många fick bryta. Grundregeln är att komma i mål och det gjorde man med båda bilarna. Det som imponerar hos mig när det gäller Nasr är hans känsla för däcken idag, precis på gränsen av vad det klarad hela tiden utan att överköra överhuvudtaget. En mycket bra egenskap som han kommer att ha stor nytta av under resten av sin debutsäsong. Marcus Ericsson gjorde precis det jag hoppades på inför loppet, han fick ut max av bil och sig själv utifrån den startposition och de förutsättningar han hade. Han lyckades även ställa om när teamet och han själv tvingades revidera sin plan ang antal depåstopp och växlade tempo på ett imponerande sätt mot slutet, mer går inte att begära idag.

Stefan Lill-lövis Johansson skrev följande på twitter direkt efter målgång

”Grattis @Ericsson_Marcus till poängplatsen. Det var fan på tiden vi fick en svensk att ta några poäng igen, snyggt jobbat!!”

Något jag tror det flesta svenskar med hjärtat i Formel 1 kan skriva under på.

Lewis Hamilton tog en övertygande seger i Australien

Lewis Hamilton tog en övertygande seger i Australien

Racet i övrigt var en enkel match för Lewis Hamilton som tog starten och efter det bara kontrollerade avståndet till Nico Rosberg som lika enkelt gick i mål som tvåa. Kampen om tredjeplatsen stod mellan Sebastian Vettel och Felipe Massa, där Massa hade övertaget i starten. Williams tog dock in honom i depå några varv för Vettel och kom ut i trafik som gjorde att han tappade tid, samtidigt som Sebastian Vettel orkade göra några ytterligare varv på soft och därmed kom ut före efter sitt depåstopp. Efter detta var Felipe Massa en slagen man.

Kimi Räikkönen var en av många som tvingades bryta i Albert Park

Kimi Räikkönen var en av många som tvingades bryta i Albert Park

Kimi Räikkönen hade inget lätt race. Strulig start med kontakt in i första sväng där bilen gick i antistall, när den kom igång igen blev det ytterligare kontakt med bl a Felipe Nasr. Farten fanns där långa stunder men till slut fick han bryta när teamet misslyckades med att få fast vänster bakhjul i det sista depåstoppet.

Australiens GP blev mest en fråga om att få bilarna att hålla. Det var länge sedan vi hade så stort manfall där bilarna försvann på löpande band redan innan start. Kevin Magnussen råkade ut för ett spektakulärt motorras redan på väg ut till gridden och Daniil Kvyat råkade ut för samma öde med en krånglande växellåda. Med Valtteri Bottas också borta p g a ryggskada var det bara 15 bilar som stack iväg när lamporna slocknade men det tog inte lång tid innan ytterligare två försvann. Lotus Pastor Maldonado fick en liten törn av Felipe Nasr och hamnade i muren medan hans teamkamrat Romain Grojean tappade effekt i motorn redan på formationsvarvet och fick bryta redan efter det första varvet. Toro Rossos rookie Max Verstappen fick också bryta strax efter sitt depåstopp och bara 11 bilar tog sig i mål.

Om två veckor är det Malaysias GP på Sepang. En ny mycket tuff utmaning för bilar och förare i den extrema luftfuktigheten och hettan. Blir inte förvånad om vi även där kommer att se en hel del bilar få problem med tekniken, men den dagen den sorgen. Nu njuter vi av de första svenska VM-poängen för Marcus Ericsson ett tag.

Resultat Australiens GP

1 Lewis Hamilton Mercedes 1h31m54.067s
2 Nico Rosberg Mercedes -7.640
3 Sebastian Vettel Ferrari 25.523s
4 Felipe Massa Williams/Mercedes 29.196s
5 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m26.149s
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 Lap
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 Lap
8 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 Lap
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso/Renault 1 Lap
10 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 Lap
11 Jenson Button McLaren/Honda 2 Laps
- Kimi Raikkonen Ferrari Retirement
- Max Verstappen Toro Rosso/Renault Retirement
- Kevin Magnussen McLaren/Honda Not started
- Valtteri Bottas Williams/Mercedes Withdrawn
- Daniil Kvyat Red Bull/Renault Not started
- Romain Grosjean Lotus/Mercedes Retirement
- Pastor Maldonado Lotus/Mercedes Collision
- Will Stevens Marussia/Ferrari Withdrawn
- Roberto Merhi Marussia/Ferrari Withdrawn

DRIVERS’ CHAMPIONSHIP:

Pos Driver Points
1 Lewis Hamilton 25
2 Nico Rosberg 18
3 Sebastian Vettel 15
4 Felipe Massa 12
5 Felipe Nasr 10
6 Daniel Ricciardo 8
7 Nico Hulkenberg 6
8 Marcus Ericsson 4
9 Carlos Sainz Jr. 2
10 Sergio Perez 1
11 Jenson Button 0

CONSTRUCTORS’ CHAMPIONSHIP:

Pos Constructor Points
1 Mercedes 43
2 Ferrari 15
3 Sauber/Ferrari 14
4 Williams/Mercedes 12
5 Red Bull/Renault 8
6 Force India/Mercedes 7
7 Toro Rosso/Renault 2
8 McLaren/Honda 0

Se Marcus Ericsson live med oss!

F1-resa-Barcelona-2015-wide-fb

Häng med oss till Barcelona för att heja fram Marcus Ericsson till en fin placering! På plats träffar vi även Janne Blomqvist, så klart, gör ett besök i depån och mycket mer. Läs mer här.