Giedo Van der Garde har rätt till körningen…

Sauber teamchef Monisha Kaltenborn har lite att se glad ut över efter domen i The Supreme court of Victoria

Sauber teamchef Monisha Kaltenborn har lite att se glad ut över efter domen i The Supreme court of Victoria

The Supreme Court of Victoria har sagt sitt och kommit fram till att Giedo Van der Garde hade ett gällande kontrakt som en av förarna i Sauber 2015 och tvingar mer eller mindre därmed Sauber att ge honom plats i en av bilarna. Domstolen kom även fram till att domslutet gäller för hela säsongen och inte bara den kommande helgen i Melbourne. Precis som jag förutspådde så överklagades beslutet av den förlorande parten (Sauber) och målet ska höras igen på torsdag, så egentligen så frågan inte rört sig överhuvudtaget.

Många frågar vad som nu händer och jag har inget riktigt bra svar. Jag har hela tiden trott att frågan skulle lösas på ekonomisk väg och det gör jag fortfarande. Att Giedo Van der Garde skulle köra i helgen håller jag för osannolikt då han knappast skulle få bästa tänkbara förutsättningar. Fortfarande finns tid att anpassa bilen efter honom när det gäller t ex en stol men det kommer knappast att vara den bekvämaste han suttit i. Vem av förarna han eventuellt skulle ersätta vet jag inte heller.

Ett steg närmare en körning för Sauber för Giedo Van der Garde

Ett steg närmare en körning för Sauber för Giedo Van der Garde

En annan aspekt på det hela är motivet som Van der Garde har för hela det här situationen. Att han på detta sätt skulle få köra för Sauber känns långsökt, istället riskerar han (om han inte redan hade den) att få en stämpel som trubbelmakare och därmed inte speciellt intressant för andra team i framtiden. Tidpunkten för det hela är också lite speciell, enbart en vecka innan premiären, troligen för att han fått rådet av sina juridiska rådgivare om att att chansen till bästa resultat är på detta sätt. Jämför med Adrian Sutil som har samma anspråk som Van der Garde men som, istället för att hålla hög profil, valt att förhandla i tysthet om ekonomiskt ersättning. Man kan kanske tycka det är mesigt att inte stå upp för sin sak men man måste också vara realist och inse vad som är möjligt att uppnå med sitt agerande, vad som var det rätta får framtiden utvisa. Vill också påpeka att jag inte på något sätt har något mot Giedo Van der Garde som person (ifall någon tolkar denna text så), en ytterst trevlig prick som det alltid är lätt att få kontakt och prata med.

Sauber då?

Agerar lite tamt kan man tycka med säkerhetsargumentet som hela tiden kommer upp, kortare förberedelser än de Giedo får har man sett förr utan att någon reagerat speciellt. Teamet borde ha mer på fötterna än så annars var denna rättegång mer för syns skull. Men jag tror att Sauber också hade förväntat sig ett annat agerande än det vi sett från holländaren och kanske blivit lite tagna på sängen. Alternativt har prislappen på den ersättning som Van der Garde krävt varit för hög och man har därför inte haft något annat val än att mötas i rätten med till synes tama argument.