Roberto Merhi inleder för Manor…

Spanske Roberto Mehri fick känna på Formel 1 under fjolåret med Caterham. Nu är han klar för ManorF1 till Australiens GP

Spanske Roberto Merhi fick känna på Formel 1 under fjolåret med Caterham. Nu är han klar för ManorF1 till Australiens GP

Det blev inte Giedo Van der Garde som tog den andra platsen hos Manor F1 i Australiens GP, den gick istället till spanjoren Roberto Merhi. Att Mehri var med i diskussionen skrev jag om redan häromdagen och nu har han säkrat platsen, åtminstone de inledande loppen på årets säsong. Roberto Merhi är egentligen klar för ytterligare en säsong i World Series men tar nu chansen, för det är verkligen en chansning, att köra de inledande loppen för Manor F1. Merhi körde FP1 för Caterham i Italien, Japan och Ryssland förra säsongen men så mycket mer erfarenhet av Formel 1 har han inte. Men som han själv uttryckte det så är det nu en dröm som går i uppfyllelse när han till slut får debutera på riktigt

Roberto Merhi företräds av förre Formel 1-föraren Mark Blundell som har haft en bra vår så här långt. Först tog han Tom Blomqvist till BMW i DTM och nu säkrar han en plats i Formel 1 åt Roberto Merhi. Att ha rätt personer alt tillhöra ett större juniorprogram är närmast nödvändigt om det ska bli en karriär ovanför F3. Redan på World Series- och GP2 nivå är pengarna så stora att ett management med bra kontakter finansiellt är ett måste.

Har fått frågan om vad jag tror att Manor F1 kan åstadkomma i årets mästerskap och svaret på den frågan är – Inte mycket. Den första halvan av säsongen kör teamet med en ”interim-bil”, en ombyggd 2014-bil som anpassats för 2015-års reglemente med fjolårets Ferrari-motorer baktill. Hur bra dessa motorer var vet vi ju även om jag gissar att det gjorts lite förbättringar på mjukvarusidan. Senare under året sägs ett nytt chassi komma men det är helt beroende på hur det blir med intäkterna. Manor F1 kommer nu i början att få fullt sjå med att klara 107% även om jag tror att FIA som vanligt kommer att vara ganska generösa med tillämpningen av den regeln.

Manor får liknande förutsättningar som HRT hade till säsongstarten 2010

Manor får liknande förutsättningar som HRT hade till säsongstarten 2010

Senast vi såg en sådan här start på säsongen för ett team var när HRT körde sitt första år 2010 och gjorde rollout på första träningen under premiärhelgen i Bahrain, mer än 10 sekunder bakom bästa tid. HRT kvalade sedan 23:a och 24:a drygt 8 sekunder bakom polesittern Sebastian Vettel. I racet, efter start från depån, åkte Karun Chandhok av redan på andra varvet medan Bruno Senna fick bryta med en överhettad motor på varv 16.

Med andra ord, ingen lätt uppgift för Will Stevens och Roberto Merhi denna helg men skam den som ger sig. Jag hoppas att verkligen bilen fungerar såpass att de klarar av att genomföra träningar och kval så får vi se hur många varv det kan bli i racet. Marussia hade ju bitvis en riktigt skaplig bil förra säsongen.