Sauber vs Van der Garde – inte en säkerhetsfråga

Får Giedo Van der Garde dra på sig hjälmen kommande helg?

Får Giedo Van der Garde dra på sig hjälmen kommande helg?

Rättegången i Australien som ska avgöra om Sauber ska tvingas köra med Giedo Van der Garde istället för någon av sina ordinarie förare i söndagens Australiensiska GP har nu varit och en del medier, framförallt lokala i Australien, har lyft fram det faktum att Sauber biträde hävdade att det skulle vara en säkerhetsrisk att köra med Van der Garde i helgen. Jag kan garantera att detta mål inte handlar om säkerheten i Formel 1 utan detta påstående från Sauberadvokaten är bara ett bevis på att precis alla argument som finns används.

Detta är ett business-case som handlar om pengar och inget annat. Just nu upplever jag att det handlar om att Giedo Van der Garde vill ha pengar, men i grunden verkar det också handla om att Giedo själv inte levererat de pengar som han skulle vid rätt tidpunkt. Men som jag skrev igår är det helt omöjligt att kommentera det juridiska utan att ha alla fakta och därför får vi helt enkelt avvakta vad domaren kommer fram till på onsdag morgon svensk tid. Oavsett utgång kommer inget definitivt besked att vara klart innan söndag då båda parter garanterat kommer att överklaga den dom som faller, oavsett åt vilket håll, vilket i mina ögon innebär att Saubers föraruppställning tillsvidare förblir intakt.

Min gissning är snarare att Giedo van Der Garde, om han nu ska köra överhuvudtaget, kör för Manor  och i avvaktan på besked om vad som händer i rättegången väntar även Manor med besked om vem som ska köra den andra bilen. Andra namn som nämns är Roberto Mehri som har en ansökan om Superlicens liggande hos FIA för bedömning.