Hot om bojkott och stämningar – livet rullar på i Formel 1

Giedo Van der Garde har stämt sitt gamla team med förhoppning om att få köra premiären i Australien om en vecka

Giedo Van der Garde har stämt sitt gamla team med förhoppning om att få köra premiären i Australien om en vecka

Det drar ihop sig till premiär och det mesta är sig likt i Formel 1-världen. Diverser ”skandaler” dyker upp så här dagarna innan för att det passar vissa personers syften, antingen för att sälja lösnummer eller för att sätta press på någon för egen vinning.

Jag gissar att de flesta som läser bloggen har följt historien med Giedo Van der Garde och hans stämning mot Sauber för den uteblivna platsen som förare i teamet under 2015. Holländaren van der Garde var under 2014 testförare i Sauber efter att ha fått lämna Caterham efter säsongen 2013, naturligtvis med förhoppning om att säkra en ordinarie plats 2015. Giedo var med i diskussionen men valdes bort till förmån för Felipe Nasr och Marcus Ericsson. Till saken hör att han under hösten var väldigt säker på att få en av platserna och blev givetvis besviken när så icke blev fallet.

Det som jag tror sker just nu är ett försök från Van der Garde att få lite ersättning för att han, enligt sitt tycke, fått sparken på felaktiga grunder. En ev ersättning som kan komma väl till pass när det handlar om att göra rätt för sig till Manor, som har klart med en förare men som fortfarande har den andra platsen vakant och där Giedo van der Garde i allra högsta grad är aktuell. Anledningen till att Giedos kontrakt avslutades med Sauber sägs bl a vara att han inte hade gjort rätt för sig till teamet vid den tidpunkt 2014 som var satt som deadline.

Jag har ingen aning vad som står i några förarkontrakt och kan egentligen inte kommentera det juridiska alls, men fakta är att Van der Garde har tagit ärendet inför en skiljedomstol i Schweiz och fått rätt och vill nu att en domstol i provinsen Victoria i Australien ska pröva om detta är applicerbart i Melbourne och därmed tvinga Sauber att låta Van der Garde köra premiären om en vecka. Om vi ponerar att Giedo får rätt även i Australien så måste frågan, enligt vad jag förstår,  prövas på samma sätt i varje land man tävlar i vilket naturligtvis inte kommer att hända. Vi kan ju dessutom bara tänka oss vilka förutsättningar Giedo Van der Garde skulle få om han i teorin skulle tilldömas att köra för Sauber i Melbourne.

Nej detta handlar om business och inget annat och det mest effektiva sättet för Van der Garde och hans management att få ersättning är att sätta press nu när det är ont om tid, men om vi läser vad Sauber och Monicha Kaltenborn säger i ärendet så kommer teamet under inga omständigheter ge efter för dessa påtryckningar och aviserar att man tänker skydda teamet på alla tänkbara sätt. Teamchefen Kaltenborn är dessutom en slipad jurist själv som varit inblandad i många dealer inom Formel 1-världen.