Mystisk avåkning för Alonso i Barcelona…

Fernando Alonso tog om hand av läkarpersonal efter sin märkliga avåkning idag

Fernando Alonso tog om hand av läkarpersonal efter sin märkliga avåkning idag

Det mest uppseendeväckande som hänt så här långt under testerna både i Jerez och Barcelona inträffade runt lunchtid idag när Fernando Alonso i relativt låg fart, helt plötsligt körde av banan och in i muren i kurva 3. Till synes oprovocerat styrde han, enligt ögonvittnet Sebastian Vettel, av banan i ca 150 km/h och gled därefter längs muren en lång bit innan all fart skrubbats av och bilen stannade till. Alonso satt sedan länge kvar i bilen till läkare och ambulans kom till platsen. Spanjoren las på en bår och fördes sedan till banans medicinska center innan vidare färd med helikopter till sjukhus.

Väl på sjukhuset gjordes en grundlig undersökning av Alonso med bl a en ct-scan som dock inte visade något onormalt. Olyckans natur startade dock en mängd spekulationer och den samlade meningen var till slut att det verkade som att Alonso helt enkelt tappat medvetandet i bilen kort stund med den märkliga avåkningen som följd. Detta tillbakavisades dock av hans manager Luis Garcia som menade att det var en normal olycka.

Vi kan inte utgå från att Garcia far med osanning men det finns många frågetecken kring det inträffade men frågan är om vi kommer få reda på sanningen. Skulle Alonso ha fått nån typ av anfall eller liknande kan detta givetvis äventyra hans licens och det vore närmast en katastrof för Fernando och hans management.

Jag har läst massor av kommentarer från bl a fotografer som såg vad som hände och även sett bildsekvenser på avåkningen och har väldigt svårt att tro på den förklaring, eller brist på riktigt förklaring, som finns just nu. Något hände i bilen som gjorde att Alonso i låg fart helt plötsligt körde av och det vore önskvärt att få detta utrett så noga som möjligt. Min huvudsynpunkt på Alonsos managers förklaring är att det knappast blev några skador på bilen. Den låga farten och avsaknaden av riktig smäll mot muren borde inte ha fått dessa medicinska konsekvenser plus det faktum att bilen fortsatte glida utan att någon broms applicerades direkt efter kontakten med muren gör det hela till ett mysterium sett till den förklaring som givits.

Fernando Alonso rapporteras iallafall vara frisk och mår bra men ska stanna kvar på sjukhuset ett dygn för observation. Mclaren avbröt efter incidenten sin körning och deras mardrömsstart på säsongen fortsätter.

Nico Rosberg visade idag på allvar att Mercedes blir mycket svårslagna under 2015

Nico Rosberg visade idag på allvar att Mercedes blir mycket svårslagna under 2015

Det andra som verkligen höjt på ögonbrynen idag är att Mercedes äntligen visade lite riktig fart för första gången på länge. Nico Rosbergs 1.24.3 på medium är 25 hundradelar långsammare än Romain Grosjeans bästa tid som han gjorde på supersoft, ett däck som är drygt 2 sekunder snabbare. Som jag skrev i liveflödet borde kanske Mercedes inte få köra mjukare däck än medium hela året. Grymt imponerande och bäva månne konkurrenterna. De är så överlägsna att de knappast ens behöver komma med senaste spec på motor till premiären i Australien vilket innebär ännu mer marginal för resten av säsongen.

Felipe Nasr fick sin avslutande dag i Barcelona avkortad p g a motorprobelm

Felipe Nasr fick sin avslutande dag i Barcelona avkortad p g a motorprobelm

Svenskteamet Sauber hade en tung avslutande dag med teknikstrul första halvan av dagen, ett problem som man inte riktigt ville berätta vad det var. Felipe Nasr, som körde idag, fick ihop 73 varv till slut med körning på alla fyra typerna av däck.

Fyra dagar återstår innan det är dags att ladda för premiär och de dagarna kommer väldigt mycket att handla om att simulera en race helg med allt från träning och kval till race.

Resultat dag 4 Barcelona

1 Romain Grosjean Lotus 1m24.067s supersoft
2 Nico Rosberg Mercedes 1m24.321s +0.254 medium
3 Daniil Kvyat Red Bull 1m24.941s +0.874 soft
4 Felipe Nasr Sauber 1m24.956s +0.889 supersoft
5 Valtteri Bottas Williams 1m25.345s +1.278 soft
6 Carlos Sainz Jr Toro Rosso 1m25.604s +1.537 soft
7 Sebastian Vettel Ferrari 1m26.312s +2.245 medium
8 Nico Hulkenberg Force India 1m26.591s +2.524 medium
9 Fernando Alonso McLaren 1m27.956s +3.889 medium