Force India avstår Jerez…

Svenske Gustav Malja är klar för World Series by Renault 2015 med Strakka Racing

Svenske Gustav Malja är klar för World Series by Renault 2015 med Strakka Racing

En lätt händelserik onsdag så här långt där vi glädjande nog nåtts av nyheten att vi får ytterligare en svensk i en av de stora matarserierna till Formel 1. 19-årige Gustav Malja är nämligen klar för World Series by Renault för Stakka Racing och tar nu ett rejält kliv i karriärstegen och blir dessutom den blott andre svensken att köra detta prestigefyllda mästerskap. Som många kanske minns vann Alx Danielsson WSbR 2006. Malja kommer närmast från Formel Renault 2.0 Eurocup och lyckades säkra platsen i World Series mycket tack vare riktigt starka prestationer under vintertesterna.

Att Gustav Malja var aktuell för World Series har jag känt till ett tag men det är alltid lika kul när det är helt klart och bekräftat, speciellt med tanke på att det gått så bra under testerna. Känns dessutom som att Gustav Malja  har en hyfsat stabil finansiell grund att stå på vilket är en förutsättning för att kunna köra på den här nivå överhuvudtaget. Nu väntar vi bara på att även Jimmy Eriksson ska offentliggöra vad som händer 2015, när jag pratade med pappa Åke på Silverstone i somras var han väldigt tydlig, det var GP2 som gällde, jag håller tummarna för att den planen fortfarande gäller för 2015. Tror säkert att även Jimmy håller ögonen på World Series om en plats i ett bra team dyker upp.

Force India kommer inte till den första testen i Jerez

Force India kommer inte till den första testen i Jerez

Från Formel 1-världen har Force India meddelat att man inte kommer till Jerez till helgen för den första av tre försäsongstester. Force India hade redan tidigare meddelat att man inte hunnit bli klar med sin nya bil i tid och att man planerade att köra den första testen med den gamla bilen. Nu väljer man att inte köra överhuvudtaget då man inte känner att det skulle tillföra speciellt mycket för det nya paketet. Istället är det fullt fokus mot Barcelona som gäller.

Kan inte tycka att detta är några goda nyheter för Force India. Är man inte klar så är man inte klar men det är illavarslande att fjolårets överraskningsteam, vid sidan av Williams, inte håller sin tidsplan. Förseningen sägs bero på att teamet bytt vindtunnel och därför halkat efter lite med tillverkningen av den nya bilen. Fick dessutom, via twitter, en länk till en tysk hemsida som menar att problemen är större än så, att man kan vara på väg mot ekonomisk kollaps. Jag som såg lanseringen av årets utseende på bilen i Mexiko för några dagar sedan har lite svårt att tro att det skulle vara så illa med en hel mängd nya sponsorer som kommit till teamet för denna säsong. Får luska lite i ärendet nere i Jerez.

Här är länken till den tyska artikeln

Renault har gjort stora förändringar inflöt 2015, både personellt och på motorn

Renault har gjort stora förändringar inflöt 2015, både personellt och på motorn

Renault påstår några dagar innan den första testen att man gjort fundamentala förändringar på sin ”power unit” inför 2015. Dessa förändringar som bl a innefattar en ny förbränningskammare och avgassystem ska betyda mer prestanda men också bättre tillförlitlighet. Renault säger också att merparten av de tillgängliga ”tokens” som finns inför 2015 kommer att vara utnyttjade till premiären i Melbourne, några kommer man dock att spara till ett senare tillfälle under säsongen.

Renault är piskade att få till en bättre motor till kommande säsong, ett år till som 2014 fungerar inte och det verkar onekligen som att man ”städat” ordentligt både när det gäller själva motorn, men också personellt. Hoppas verkligen för spänningen i mästerskapet att Renault vet vad man gör och att de förändringar man gjort får önskat resultat men som man själva påpekar vet man ju inte vilka framsteg de övriga tillverkarna gjort.