Första bilderna: Williams FW37

Williams FW37

Williams har släppt de första bilderna på årets utmanare, FW37. Den största synbara skillnaden mot förra årets bil är nosen på bilen som fått ett nytt utseende p g a att reglementet ändrades inför 2015. Ändringen av reglerna för nosdesignen är för att öka säkerheten vid ev påkörning men också för att få bort de ”fula” nosarna på bilarna som vi såg under 2014.

Enligt Pat Symonds, teknisk chef hos Williams, så har denna förändring på nosen haft en större påverkan på bilens aerodynamik och luftflödet runt resten av bilen än vad man förutspått från början. Symonds berättar vidare att man tittat noga på de svagheter man hade på förra årets chassi och passade samtidigt på att få bort några av de designhinder man upplevt sig ha på FW36.

Williams starka  2014 gjorde att man fortsatte att utveckla förra årets bil ända in i det sista men enligt Pat Symonds så ska inte detta få någon negativ påverkan på årets paket. Det var främst viljan att hålla Ferrari bakom sig i konstruktörsmästerskapet som gjorde att man arbetade så länge med FW36. Symonds menar dock att storleken på Williamsteamet nu ändå är på den nivån att man klarat att både hänga kvar vid FW36 och samtidigt köra för fullt i utvecklingen av FW37.

Hur bra årets Williams-bil är givetvis omöjligt att säga men jag tror inte den blir sämre än förra året, den stora frågan är hur mycket bättre de andra teamens bilar blir. Oavsett vad Pat Symonds säger om att teamet klarat sena uppdateringar på förra årets bil samtidigt som man utvecklat årets så tror jag det kan få viss påverkan. Historiskt har vi sett detta fenomen flera gånger och det kan få rätt stora konsekvenser. Men det går knappast att klandra Williams för sitt beslut förra säsongen att kriga ända till slutet, inkomsterna för en tredjeplats i mästerskapet är livsviktiga och kanske t o m mer värda än att börja 2015 på en högre nivå än vad man ev kommer att göra. Hur det än är så har Williams haft några riktigt magra år och vändningen under 2014 var anmärkningsvärd. Jag tror dock och hoppas man blir konkurrenskraftiga även 2015.