Det blev Jenson Button…

Här har ni Mclaren-Hondas uppställning inför 2015

Här har ni Mclaren-Hondas uppställning inför 2015

Efter månader av spekulationer och en hel del kritik för att det dröjt meddelade idag Mclaren sitt beslut om vem som tar platsen bredvid Fernando Alonso nästa säsong. Valet föll på Jenson Button trots att det de senaste veckorna mer lutat åt Kevin Magnussen då teamets egen data enligt BBC ändå indikerat att Magnussen varit något snabbare och dessutom är en förare för framtiden. Troligen är det Buttons starka avslutning på säsongen som fått pendeln att svänga plus att Jenson Button verkar ha haft starkt stöd i styrelserummet och sin 15 åriga erfarenhet att luta sig mot. Mclaren-Honda kommer utan tvekan att vara extremt resultatinriktade från start och då krävs mycket erfarenhet. Teamets prestanda från start kan bli elt avgörande för hur länge Fernando Alonso väljer att köra där. Spanjoren har enligt uppgift skrivit på för 2 +1 år men säkerligen med en klausul som gör att han kan kliva av redan efter 2015 om farten inte är till belåtenhet.

Jenson Button

Som jag skrev i mitt förra inlägg så har Jenson Button på rent sportsliga meriter varit den klart starkare föraren i Mclaren 2014. Om nu teamet har data som visar att Kevin är snabb, kanske t o m något snabbare så har han ändå inte lyckats visa detta vare sig i kval eller i race. Button vann den interna kvalkampen med 10-9 men tog alltså mer än dubbelt så många poäng i racen under säsongen. Ska vi gissa att Jenson Buttons tidigare relation till Honda också haft en viss påverkan, borde i alla fall ha haft det när väl beslutet hamnat på styrelsenivå. Något som kan ha spelat roll är också det faktum att Jenson Button gått med på att halvera sin lön som tidigare, enligt uppgift, låg på ca 12 miljoner £ och då Fernando Alonso sägs bli den bäst betalde föraren i F1 med ca 40 miljoner $ per säsong så blir det en skaplig sudd med pengar som ska ut.

Kevin Magnussens karriär tar nu lite paus även om han blir kvar inom Mclaren som tredje/reservförare och chansen att komma tillbaka till en racesits finns givetvis kvar om Jenson Button av någon anledning inte får förnyat kontrakt till 2016, men det är en helt annan historia där många förutsättningar kan ha förändrats när vi kommer så långt. Det som kan bli en fara för Kevin är att belgaren Stoffel Vandoorne också finns i kulisserna och ska köra sitt andra år i GP2 nästa säsong, inte alls otänkbart att han efter detta är först på tur som ersättare för vem det nu blir (troligen Button till 2016 eller möjligen 2017). Kanske Super Formula i Japan kunde vara något för Kevin 2015.. för Honda typ?

Är detta då ett bra val?

Sett till förutsättningarna i övrigt med Fernando Alonso ombord och med ny motorleverantör är det inget dåligt val. Som jag skrev tidigare kommer Mclaren-Honda att vara extremt resultatinriktade och då är valet av Jenson Button det riktiga. Jag tror inte att Kevin Magnussens enda år i Formel 1 räcker för att bli en riktig referens åt Fernando Alonso som säkert haft sina önskemål i den frågan men knappast någon bestämmanderätt. Något som ev kan bli ett bekymmer är dock att Alonso och Button har väldigt olika körstil där Jenson är Mr Sensitive medan Alonso är mer aggressiv i sin körning med betydligt mindre finlir. Men hur mycket detta spelar roll för utvecklingen av bilen har jag svårt att uttala mig om, detta lär ju knappast vara någon överraskning för de inblandade parterna som givetvis har mycket bättre koll på detta än jag och ändå valt som man gjort.

Hela pressreleasen finns att läsa här