Felipe Nasr bekräftad för Sauber 2015…

Felipe-Nasr-01

Felipe Nasr under Williams fredagstest inför Spaniens Grand Prix tidigare i år.

Vid midnatt kom beskedet att det blir Felipe Nasr som tar den andra platsen i Sauber nästa säsong. Att just Felipe Nasr skulle vara aktuell var ingen överraskning då han ligger tvåa i GP2 och har kört ett antal fredagsträningar för Williams under säsongen, däremot så kändes det inte som att han var överst på den lista över förare som just Sauber haft. Konkurrensen om den andra platsen har varit stenhård med flera andra förare aktuella som t ex de nuvarande förarna Esteban Gutierrez och Adrian Sutil, som f ö hade ett gällande kontrakt för 2015 med Sauber. Saubers tredjeförare, Holländaren Giedo van der Garde, har också funnits med i diskussionen och han har den senaste tiden verkligen gett sken av det i princip varit klart för honom med en plats i Sauber nästa år. Adrian Sutil måste nu köpas ut från sitt kontrakt, en kostnad som troligen finns med i den uppgörelse som gjorts med Nasr, och kommer sannolikt inte att finnas på gridden nästa säsong. För Esteban Gutierrez och van der Garde blir det att ställa hoppet till att Caterham och Manor (Marussia) kommer till start nästa säsong med de ev platser som kommer att finnas till förfogande där.

Felipe Nasr ligger tvåa i årets GP2-mästerskap och tar nu steget upp i Formel 1 med Sauber

Felipe Nasr ligger tvåa i årets GP2-mästerskap och tar nu steget upp i Formel 1 med Sauber

Felipe Nasr kommer från två fulla säsonger i GP2 där han i år, som sagt, ligger tvåa med en fjärde plats totalt från debutsäsongen 2012, Nasr har även titlar från brittiska Formel 3 2011 och Europeiska Formel BMW 2009. Det är alltså en välmeriterad teamkamrat som Marcus Ericsson får i teamet nästa säsong och han blir en bra värdemätare, det är dock ingen hemlighet att Felipe Nasr har lite tråkigt rykte hos en del av sina kollegor. Relationen med årets GP2-mästare Jolyon Palmer är tämligen frostig efter antal bataljer på banan under både årets och fjolårets säsong och de som följt GP2 i år vet att Palmer och Nasr var riktigt i luven på varandra under tävlingshelgen i Ungern. Även Marcus Ericsson har haft sina dispyter med den unge brasilianaren, de mest minnesvärda är från Silverstone och Ungern 2013 där de inte var helt överens om de uppkomna situationerna.

Oavsett vad som hänt bakåt i tiden mellan Felipe Nasr och Marcus Ericsson så handlar det nu om att glömma allt gammalt groll och istället försöka etablera ett bra samarbete som gynnar dom båda på banan. I Formel 1 har man inte råd med en massa personliga vendettor utan fokus ska enbart ligga på att, tillsammans med övriga teamet, försöka få bilen så bra som det bara går, allt annat är helt ointressant. I Marcus Ericssons fall vet jag att det inte blir några problem sedan får vi se hur Felipe Nasr hanterar det hela.

Felipe-Nasr-02

Felipe Nasr för bara några dagar sedan, nämligen under USA:s Grand Prix.

Med ett år i Formel 1 ”under bältet” för Marcus Ericsson och med Felipe Nasr in som rookie inför 2015 så blir det också ett större ansvar på Ericsson att vara med och utveckla bilen i rätt riktning, inte helt oviktigt då vi vet hur svårt det varit för Marcus att få gehör för sina önskemål kring t ex bromsarna i år, något som verkligen gjorde skillnad på hans prestation när han väl fick som han ville. Samtidigt har förhoppningsvis Felipe Nasr med sig lite nyttig information om årets Williams-bil, en bil som verkligen presterat på hög nivå.

Jag tycker det är en spännande förarkombination vi kommer att få se i Sauber nästa säsong, två äregiriga förare som båda vill framåt bådar för tuff intern konkurrens och om Sauber också kan få till en bil som är i närheten av vad man hade under t ex 2013 så kan det bli en riktigt rolig säsong vi har framför oss nästa år.