Tryckt stämning i Sotji…

Mitt i den Olympiska parken i Sotji  ligger nya Sochi Autodrom

Mitt i den Olympiska parken i Sotji ligger nya Sochi Autodrom

Det är som jag redan beskrivit med blandade känslor som vi nu ska genomföra Rysslands GP i Formel 1. Det märktes inte minst när förarna som var med på presskonferensen kom ut och mötte alla tv-bolags representater efteråt. Alla påtalade hur jobbigt det känns med en kollega som kämpar för sitt liv och menade att man denna helg kör för Jules Bianchi. Vidare menade alla att man trots det som hänt ändå måste ta sig an helgen på ett proffesionellt sätt och se till att man rätt förberedd. När väl hjälmen sitter på och bilarna rullar ut på banan för första gången så är det full fokus på helgens uppgift som gäller. Ingen vill heller kommentera ev säkerhetsbrister utan menade att det viktigaste är att man lär sig något från det som hänt så att det inte kan ske igen. Givetvis kommer säkerheten att diskuteras inom GPDA (förarorganisationen) och FIA men på kort sikt kommer inga förändringar att ske.

Banan här i Sotji har fått lite blandade recensioner. Eje Elgh är tveksam, tycker den har för få snabba svängar och att den har för många vinklar med hårda inbromsningar, mer av typen start/stopp vilket inte är speciellt utmanande för förarna. Viktigt att ha en bil stabil under inbromsning med bra traction vilket blir en utmaning för t ex Marcus Ericsson som hittills under säsongen haft ganska stora problem med just inbromsningarna. Nu har teamet dock gått till en mindre komplicerad lösning på sin BBW (brake by wire) vilket inte är optimalt men ger å andra sidan Marcus en bättre känsla och på det sättet bättre förtroende för bilen och förhoppningsvis bättre varvtider. Samma ändring gjordes till Japans GP men Suzuka är inte en ”bromsbana” på samma sätt som den här i Sotji så helgens lopp blir ett test på om förändringen gjort någon skillnad.

Har också pratat en stund med en besviken Jean Eric Vergne, det märks tydligt att han inte är nöjd med att ha fått kicken från Toro Rosso och inte blev det bättre när hans teamkollega i år, Daniil Kvyat, var den som fick fylla luckan efter Sebastian Vettel som av allt att döma går till Ferrari nästa säsong. Ett längre reportage med Jean Eric Vergne ser ni inför USA:s GP.

Apropå Kvyat så har han svårt att hålla tillbaka sin förtjusning över att äntligen få tävla på hemmaplan inför fullsatta läktare. Vilken säsong han haft, in som rookie direkt från GP3 till Toro Rosso och redan efter en säsong befordrad till Red Bull Racing. Smolket i bägaren, precis som för  alla de andra förarna, är givetvis det obehagliga som hänt Jules Bianchi. Alla förarna kommer under helgen att ha en hälsning till Bianchi på sina hjälmar där det står ”Tous avec Jules #17″ - Vi är alla med Jules.

Intresset för helgens lopp från de ryska fansen är annars helt galet, har aldrig sett så mycket människor på banan en torsdag med gigantiska köer för att ta sig in på banan och en helt knökfull depån under torsdagens pitwalk. Verkar som sagt bli helt utsålt med 55.000 sålda biljetter och förhoppningsvis en bra stämning och ett bra lopp.