Nico Rosberg har övertaget på Suzuka…

Nico Rosberg tog sin 8:e pole postion för säsongen i dagens skval till japans GP

Nico Rosberg tog sin 8:e pole postion för säsongen i dagens skval till Japans GP

Efter en intressant morgon med nyheten om att Sebastian vettel lämnar Red Bull så blev det som väntat en kamp mellan Nico Rosberg och Lewis Hamilton om pole position i kvalet till Japans GP och det var Rosberg som visade sig vara starkast när han tog sin 8:e pole för säsongen. Möjligen var Lewis Hamilton en aning störd efter sin avåkning på sista träningen men det vara hundradelar som skiljde dem åt fram till Q3 där Rosberg till slut hade lite mer att ge.

Williams har den näst snabbaste bilen i Japan med Valtteri Bottas före Felipe Massa på tredje och fjärde plats, finländaren till slut 4 tiondelar före Massa. Med ett blött race att vänta i morgon kan det finnas anledning att tro att några kanske varit lite mer generösa med downforce vilket kan förklara en del av de stora avstånden fram till Mercedes. Red Bulls teamchef Christian Horner var inne på att man lagt på lite mer vinge och därmed offrat toppfart för att vara bättre förberedd inför det oundvikliga regnet i morgon med en Supertyfon på väg in över området. Kan tänkas att även Kimi Räikkönen har haft samma tankegångar då han var hela 8 tiondelar långsammare än Fernando Alonso.

Marcus Ericsson gjorde på Suzuka kanske sitt bästa  kval den här säsongen.

Marcus Ericsson gjorde på Suzuka kanske sitt bästa kval den här säsongen.

Idag känns det även helt rätt att lyfta fram Marcus Ericssons prestation ordentligt. Han har visserligen varit snabbare än de närmaste konkurrenterna hela helgen men det är under kvalet det blir på allvar för första gången och han pallade för trycket. Marcus har stått för en anmärkningsvärd  scenförändring med en bil som nu uppenbart passar hans körning bättre. Detta i kombination med en bana han verkligen gillar (men vem av förarna gör inte det?) visar att kapaciteten verkligen finns när förutsättningarna är någorlunda dom rätta. Att dessutom kvala ut sin betydligt lättare teamkollega på dennes hemmaplan gör inte insatsen sämre även om vi får ha i åtanke en mindre bra uppladdning för Kobayashi så långt under helgen med missad FP1, avåkning i FP2 och bromsproblem i FP3. Hoppas nu att den positiva trenden håller i sig på en blöt Suzukabana i morgon som säkert kan öppna upp för lite överraskningar i resultatlistan.

Resultat Kval Japans GP