Colin Kolles gör comeback i F1?

Är Colin Kolles på väg att göra comeback i Formel 1?

Är Colin Kolles på väg att göra comeback i Formel 1?

Det har under ett antal veckor nu stått klart att Caterhams formel 1-stall är till salu. Teamet hade inför säsongen förhoppningar om att i år, mer regelbundet, kunna vara med och ta poäng och det påstods läggas extra resurser på årets bil, byggd efter det nya reglementet med bl a hybridteknik och klart lägre downforcenivåer. Man såg det som en nysatsning och ville fr o m årets säsong på allvar ta några kliv uppåt i resultatlistan. Tyvärr visade det sig redan tidigt under försäsongstesterna att årets bil inte skulle bli någon succé och mot bakgrund av vad teamägaren Tony Fernandes sa när årets förare presenterades i januari, där han var mycket tydlig med att han inte hade lust att spendera mer pengar om det visade sig att Caterham återigen skulle spendera en säsong längst bak, så är det knappast någon överraskning att teamet nu är på väg att säljas.

Försäljningen av Caterham är ännu inte offentliggjord men de uppgifter jag har gör gällande att det är tysken Colin Kolles som är på väg att köpa teamet. Skulle det kapital som krävs för denna affär till slut också hamna på Tony Fernandes konto (inget köp är klart förrän pengarna verkligen är överförda:)) gör Kolles således comeback i F1 efter att ha lämnat depån efter en kortare sejour hos HRT (Hispania Racing Team) 2010-2011. Dessförinnan hade Colin Kolles under flera olika namn (Jordan GP, Midland, Spyker och Force India) drivit team mellan 2005-2008.

Colin Kolles, som i grunden är utbildad tandläkare, född i Rumänien, har många gånger kallats för hårdhudad och inte så samarbetsvillig. Eftersom jag bara träffat honom någon enstaka gång så kan jag inte uttala mig om hans personlighet med det faktum att han försökte pressa Mercedes Toto Wolff på pengar efter att ha spelat in ett samtal där Wolff skulle ha varit kritisk mot Mercedes-ledningen säger en del om hans person. Just detta ärende löstes privat mellan de båda inblandade. Vi får dock anta att Kolles knappast får köpa några Mercedesmotorer inom överskådlig tid, oavsett hur mycket han är villig och betala.

Om nu Colin Kolles köper Caterham för att göra om det till Forza Rossa, det rumänska team som Kolles håller på att sätta ihop och som fått en startplats i Formel 1 av FIA redan 2015, vet inte jag men man kan väl anta att så är fallet, varför skulle han annars köpa ett befintligt team? Knappast för att ha två stall igång samtidigt. Det som förbryllar en aning är att han då sitter med två startplatser, ryktet gör dock gällande att Forza Rossas startplats var temporär och att denna ev affär gör att den inte behöver användas.

Till slut undrar man ju vad detta får för konsekvenser för Caterham som det ser ut just nu. Kommer de ca 350 anställda få behålla sina jobb, sitter förarna säkert, kommer det nu in tillräckligt med kapital som gör att teamet åtminstone kan börja tillverka reservdelar igen och var kommer pengarna ifrån? Svaret på de frågorna har inte jag just nu men jag gissar att det mesta kommer att klara inom de närmaste dagarna.