Utklassning!!

Lewis Hamilton tog sin fjärde raka seger efter en hård fight med teamkamraten Nico Rosberg

Lewis Hamilton tog sin fjärde raka seger efter en hård fight med teamkamraten Nico Rosberg

Mercedes krossade allt motstånd idag på Circuit de Catalunya. Lewis Hamilton grejade segern efter en härlig fight med Nico Rosberg i den andra Mercedesbilen de avslutande varven. Daniel Ricciardo och Red Bull på tredje plats fick alltså stryk med nästan 50 sekunder och jag kan inte komma ihåg något race där något team vunnit så övertygande före närmaste konkurrent. Ska väl möjligen vara Michael Schumachers vinst just här i Barcerlona 1996, då var det dock lite speciella förutsättningar som gällde med dåligt väder och kraftigt regn. Finns säkert något mer lopp men inget jag kommer på rak arm.

Vi visste ju på förhand att banan här i Spanien är väldigt speciell och tuff rent aerodynamiskt, den verkligen avslöjar de team som inte har perfekt koll på bilen. Självklart har Mercedes en bra motor men det är dom inte ensamma om, idag fick vi verkligen ett tydligt på bevis på att resten av paketet också är helt överlägset.

Nico Rosberg tvåa i dagens Spanska GP i Barcelona.

Nico Rosberg tvåa i dagens Spanska GP i Barcelona.

Om Hamilton inte ska fortsätta att vinna måste Nico Rosberg höja sig ett snäpp i kvalen, han är snabb, men fördelen av att ligga först och diktera villkoren i loppen är för stor även om Rosberg hela tiden försöker bjuda motstånd med alternativ strategi.

Stark körning av Sebastian Vettel idag gav en fjärde plats från femtonde startrutan

Stark körning av Sebastian Vettel idag gav en fjärde plats från femtonde startrutan

Bakom de överlägsna förarna hos Mercedes  gjorde Sebastian Vettel en anmärkningsvärd uppkörning från 15:e rutan till 4:e plats i mål. Detta lyckades genom en smart strategi som dock krävde att Vettel gjorde sitt vilket han definitivt också lyckades med. Hans teamkollega, Daniel Ricciardo, gjorde en lite sämre start och tappade tredjeplatsen i starten till Valtteri Bottas men Red Bull-bilen är starkare än Williams och Ricciardo kunde ta tillbaka positionen relativt enkelt. Valtteri Bottas gjorde dock ett starkt lopp och en femteplats var max vad man kunde klara av.

Fernando Alonso vann den interna fighten hos Ferrari

Fernando Alonso vann den interna fighten hos Ferrari

Hos Ferrari var det också en intressant kamp som Fernando Alonso gick vinnande ur efter att ha valt en trestopps-strategi mot Kimi Räikkönens tvåstoppare. Jag tror att Kimi hade klarat sig om han också valt ett extra depåstopp. Var nog tur för Alonso att han klarade av finländaren efter sitt kaxiga uttalande i torsdags där han frankt meddelade att han oftast slår sina teamkollegor.

Marcus Ericsson tog målflagg men hade en tung eftermiddag i Barcelona men

Marcus Ericsson tog målflagg men hade en tung eftermiddag i Barcelona

Marcus Ericsson tog sig i mål men så mycket mer att glädjas över fanns inte, bilen är inte alls på en acceptabel nivå och man är t o m chanslösa mot Marussia. Det gjorde knappast saken lättare att Marcus fick en rejäl törn av Maldonado i början av loppet som troligen skadade bilen en aning, dock inget jag fått bekräftat ännu. Som jag skrev tidigare är denna bana oerhört avslöjande om bilen är för dålig och det blev Caterham, denna helg, pinsamt medvetna om.

Så, vad är då känslan efter detta lopp? Det känns som om Mercedes redan vunnit VM med någon av sina förare men trots detta så ser åtminstone jag fram mot resten av säsongen, det är fortfarande bra racing både om segern och om platserna där bakom. Nu blir det spännande och se vad Monaco har att erbjuda för utmaningar med det nya reglementet. En bra bil är även bra på gatorna i Monaco men chansen till överraskningar är ändå lite större och det blir intressant och se förarna hantera dessa bilar med betydligt mindre med downforce och större vridmoment från motorn om två veckor.

Resultat Spaniens GP

Pos Driver       Team/Car         Time/Gap
 1. Lewis Hamilton   Mercedes       1h41m05.155s
 2. Nico Rosberg    Mercedes          +0.636s
 3. Daniel Ricciardo  Red Bull-Renault     +49.014s
 4. Sebastian Vettel  Red Bull-Renault    +1m16.702s
 5. Valtteri Bottas  Williams-Mercedes    +1m19.293s
 6. Fernando Alonso  Ferrari         +1m27.743s
 7. Kimi Raikkonen   Ferrari           +1 lap
 8. Romain Grosjean  Lotus-Renault        +1 lap
 9. Sergio Perez    Force India-Mercedes    +1 lap
10. Nico Hulkenberg  Force India-Mercedes    +1 lap
11. Jenson Button   McLaren-Mercedes      +1 lap
12. Kevin Magnussen  McLaren-Mercedes      +1 lap
13. Felipe Massa    Williams-Mercedes      +1 lap
14. Daniil Kvyat    Toro Rosso-Renault     +1 lap
15. Pastor Maldonado  Lotus-Renault        +1 lap
16. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari       +1 lap
17. Adrian Sutil    Sauber-Ferrari       +1 lap
18. Jules Bianchi   Marussia-Ferrari      +2 laps
19. Max Chilton    Marussia-Ferrari      +2 laps
20. Marcus Ericsson  Caterham-Renault      +2 laps

Retirements:

   Kamui Kobayashi  Caterham-Renault      34 laps
   Jean-Eric Vergne  Toro Rosso-Renault     24 laps
Drivers' championship:

Pos Driver      Points
 1. Lewis Hamilton  100
 2. Nico Rosberg   97
 3. Fernando Alonso  49
 4. Sebastian Vettel 45
 5. Daniel Ricciardo 39
 6. Nico Hulkenberg  37
 7. Valtteri Bottas  34
 8. Jenson Button   23
 9. Kevin Magnussen  20
10. Sergio Perez   20
11. Kimi Raikkonen  17
12. Felipe Massa   12
13. Romain Grosjean  4
14. Jean-Eric Vergne 4
15. Daniil Kvyat   4

Constructors' championship:

Pos Team         Points
 1. Mercedes       197
 2. Red Bull-Renault   84
 3. Ferrari        66
 4. Force India-Mercedes 57
 5. Williams-Mercedes   46
 6. McLaren-Mercedes   43
 7. Toro Rosso-Renault  8
 8. Lotus-Renault     4
 9. Sauber-Ferrari    0
10. Marussia-Ferrari   0
11. Caterham-Renault   0