Ayrton Senna – 20 år sedan en av tidernas största försvann

Ayrton Senna

Ayrton Senna

Mycket har sagts och mycket kommer att sägas, speciellt idag, på 20-årsdagen av hans bortgång. Det är förstås Ayrton Senna som är på allas läppar en sådan här dag, exakt 20 år sedan kraschen på Imola. Denna olycksaliga helg där ytterligare en förare omkom, där en åskådare fick sätta livet till och där Rubens Barrichello klarade livhanken med en hårsmån.

Man kan verkligen fundera över hur allt kunde bli så fel under en och samma helg. Jag har inget svar på varför, kan bara konstatera att varken förr eller senare har motorsporten haft en så koncentrerat svart helg som den gången i Italien. Dessbättre lärde sig sporten massor från dessa tragiska händelser och säkerhetsarbetet tog enorma kliv framåt vilket vi också sett resultatet av. Tyvärr kommer det aldrig att vara riskfritt att tävla i motorsport, att helt bygga bort riskerna är inte möjligt men man ska alltid sträva efter att göra det så säkert som möjligt och vi ska framförallt komma ihåg händelserna på Imola när vi ibland blir frustrerade över t ex Herman Tilkes banor runt om i världen, med gigantiska avåkningszoner där risken för en allvarlig krasch är minimal. Det kommer alltid att vara en kompromiss mellan säkerhet och action inom motorsport och den kommer även i fortsättningen att vara svår och få till.

Vi minns just idag, på 20-årsdagen av hans bortgång, Ayrton Senna. En superförare som hyllats om och om igen och som de flesta anser tillhör en av de största förarna genom tiderna. Den svensk som kom någorlunda nära Senna och t o m körde i samma team en kort period är Stefan Lill-Lövis Johansson.

Stefan "Lill-Lövis" Johansson

Stefan ”Lill-Lövis” Johansson

När hörde du talas om Ayrton Senna för första gången?

- Jag tror det var Formula Ford festivalen, men jag kommer inte ihåg vilket år det var.. (1982 red anmärkning)

Du är den ende svensk som delat team med Senna, hur var han som teamkompis?

- Väldigt intense och krävande..

Det mesta är sagt om hans storhet som förare men hur skulle du beskriva honom när han väl satt i bilen?

- Otroligt snabb som vi alla vet, och en fantastisk förmåga att komma in i “zonen” 

Hur var han utanför bilen?

- Likadan, allt gick ut på att vara snabbast och vinna. Jag umgicks aldrig speciellt mycket med honom, vi hade få intressen och saker att prata om utanför vårt jobb som racer förare…

 Vad minns du från dagen då han kraschade på Imola?

- Hela helgen var surreel med Ratzenberger dagen innan och även Barrichellos olycka…det var svårt att tro att det var sant, han var då den största och den som alla såg upp till på sätt och vis.

Är Ayrton Senna den störste föraren genom tiderna?

- Nej, den snabbaste med mest rå talang utan tvivel. Men hans attityd och obändiga vilja skadade ibland hans egna resultat i min uppfattning. Fangio var enligt mig den största, Otrolig rå talang, djärv som få och krossade alla sina konkurrenter inklusive Stirling  Moss, men som en sportsman och gentleman…

Klicka på bilderna nedan för att se dem i stort format.

https://www.youtube.com/watch?v=PMNnDiVohn0