Marcus Ericsson klar för Caterham i Formel 1!

Marcus Ericsson

Marcus Ericsson

Grattis motorsportsverige!

Efter veckor av spekulationer är det nu äntligen klart, Sverige har en förare i Formel 1 igen! Säsongen 2014 sitter Marcus Ericsson i en av Caterhams bilar och får japanen Kamui Kobayashi som teamkollega.

Inget av detta är egentligen några nyheter, dagens presskonferens i Leafield vid Caterhams högkvarter, har föranletts av mängder av spekulationer där det, åtminstone mot slutet, pekade ganska tydligt mot Ericsson och Kobayashi. Som svensk är man ändå lite skeptisk till den typen av rykten, de stora summor som nämns och den hårda konkurrensen från andra förare, från ”bättre” marknader, gör att man tvivlar ända in i det sista men när det till slut är offentligt är lättnaden och glädjen desto större.

Marcus Ericsson och Kamui Kobayashi

Marcus Ericsson under presentationen hos Caterham i Leafield. Kamui Kobayashi längst till höger.

Jag har följt Marcus Ericsson på nära håll i stort sett hela karriären, gokart undantaget, och känner honom dessutom väl personligen och kan verkligen glädjas med att han nu får chansen att visa upp sig i den absoluta världstoppen. Jag vet att många tvivlar på om förmågan finns och jag ska ärligt erkänna att jag också gjort det några gånger när resultaten i GP2 uteblivit, men samtidigt har jag varje gång det sett som mest tungt ut imponerats av Marcus Ericssons förmåga att ”studsa tillbaka”. Maken till starkt psyke har jag faktiskt aldrig upplevt och jag tror dessutom att han styrkor som förare, att ta hand om däck och köra smart, kommer att passa perfekt ihop med det nya reglementet. En annan viktig faktor är också att kommande säsong kan var den bästa på länge att komma in som rookie då det kommer krävas stor omställning körmässigt även från de etablerade förarna.

Detta är inte bara en stor framgång för Marcus Ericsson det är också en oerhört viktigt nyhet för svensk motorsport som nu får en gyllene chans att surfa på vågen av en svensk i F1 och jag hoppas verkligen att alla förstår vilken viktig händelse detta är. För mig är det garanterat det flikigaste som hänt under de 17 år jag varit aktiv som Formel 1-kommentator och där inte utan att man längtar lite grann extra efter premiären i Melbourne:)

Kommentarer och fler bilder kommer under dagen från presskonferensen i Leafield.