Robert Kubica – Saknad i F1-depån

Robert Kubica i Monte Carlo-rallyt (Foto: M-Sport)

Robert Kubica i Monte Carlo-rallyt (Foto: M-Sport)

Satt nu på morgonen och läste twittermeddelanden från de som följer Monte Carlo-rallyt och slås av hur bra det går för Robert Kubica. Polacken låg trea när den andra dagen började och har fortsatt köra fort på hala, isiga vägar i bergen ovanför det lilla furstendömet. Han kör så fort att han är före etablerade förare som Jari Matti Latvala och Mats Östberg och man kan inte annat än imponeras över denna förares förmågor. Även om MonteCarlo-rallyt skulle sluta med en avåkning (extremt knepiga förhållanden) har han med eftertryck bevisat att han hör hemma i absoluta världstoppen även inom denna gren.

Robert Kubica BMW i Sauber F1 Team 2008, här vid vinsten i Kanadas Grand Prix det året.

Robert Kubica BMW i Sauber F1 Team 2008, här vid vinsten i Kanadas Grand Prix det året.

Tycker givetvis att det är fantastiskt kul att Kubica nu etablerar sig i rally-vm men det är synd och skam att han inte är med och utmanar Sebastian Vettel, Fernando Alonso och de andra om VM-titeln i Formel 1 istället. Olyckan i februari 2011 i ett lokalt rally i Italien när han försökte hålla rattrosten borta fick ödesdigra konsekvenser och det var länge osäkert om han skulle överleva överhuvudtaget. När den livshotande faran var över så kom nästa stora utmaning, att försöka bli helt återställd och så snabbt som möjligt vara tillbaka i cockpit på en F1-bil. Nu med facit i hand vet vi att detta aldrig kommer att hända, rörligheten på hans skadade högerarm är för dålig för att han ska få plats i en trång sittbrunn på en Formel 1-bil. Han har kämpat med att förbättra rörligheten men har tvingats inse att det är bilar med lite större kupé som gäller. Robert Kubica har bl a testat en DTM-bil från Mercedes men eftersom rally är hans andra stora passion så var nog valet ganska lätt.

Jag tror Robert Kubica var en framtida F1-värlsmästare men det känns samtidigt som om han, på sikt, även kommer att kunna utmana om VM-titeln i rally och skulle det ske så kan verkligen snacka om en solskenshistoria av stora mått, men oavsett hur rallykarriären går har vi fått uppleva en comeback av sällan skådat slag.

Har inte speciellt stor erfarenhet av Robert Kubica som person, gjorde en längre intervju med honom när han körde för BMW på Magny Cours i Frankrike och känslan var lite ”Räikkönenstyle” över honom. Väldigt lågmäld och på alla sätt korrekt men inga överord. Tror säkert att detta är en av anledningarna till att Kubica har så många fans över hela världen, en ärlig person helt enkelt. All lycka till Polacken nu i hans fortsatta karriär och kanske blir det seger redan i helgen?