Säsongens bästa förare?

F1-förare 2013

Då kommer vi till ett känsligt område, vilken förare var egentligen bäst under 2013?

Alltid kul att försöka få fram vem som var den starkaste föraren under en säsong, ett beslut som borde vara lätt att få fram eftersom det rimligen räcker med att titta i mästerskapstabellen. Men riktigt så enkelt är det ju som bekant inte, en förare måste även bedömas efter de förutsättningar han har och gör man en sådan bedömning blir det betydligt jämnare än vad tabellen utvisar.

För mig är det en handfull förare som står ut lite extra och det är givetvis Sebastian Vettel som i år tagit sin körning en nivå till. Tycker att 2013 är hans starkaste hittills, han har i år bevisat att besitter förmågor som jag tidigare saknat. Sebastian Vettel har alltid varit snabb men har inte alltid haft förmågan att plocka ut max när förutsättningarna ändrats under ett lopp. I år visade han t ex i Japan att det är något han verkligen jobbat med och lyckades där, tillsammans med sin ingenjör, att justera upplägget och ändå vinna. Plumpen under året är, rent moraliskt, det han gjorde mot Mark Webber i Malaysia där han gick emot teamets uppgjorda planer och tog saken i egna händer. Ett bevis på vilken vinnarskalle han har och även ett bevis på att han inte tänker bjuda på något oavsett vad någon annan säger. En inte alltför smickrande egenskap men ack så viktig i den superegotrippade värld som F1 är. Det som dock måste tas i beaktande är givetvis att Vettel haft en mycket bra bil under året MEN den har varit bra i händerna på just Vettel. En del vill gärna nedvärdera Mark Webber som ett för dåligt riktmärke men där håller jag inte med. Webber är en mycket bra förare som inte på långa vägar klarade att hålla Vettels fart trots likvärdigt material. Mark Webber var istället ungefär lika snabb som resten av startfältet vilket säger en del om hur bra Vettel fått sin körstil att fungera ihop med RB9. Att han sedan vinner lätt är inget som kan förklara bort hur snabb han varit, snarare tvärtom.

Näst på min lista hamnar Kimi Räikkönen som överträffade alla förväntningar redan första året i sin comeback och som i år bara byggde vidare på detta och var faktiskt länge den som såg ut att kunna utmana Sebastian Vettel allra mest. Tyvärr blev säsongen, av numera kända skäl, förkortad men det hade knappast räckt i alla fall. Kimi Räikkönen gjorde en fantastisk insats i ett team med stora ekonomiska problem där han lopp efter lopp lyckades han få ut max ur en bil som var långt ifrån lika effektiv som Red Bulls, framförallt över ett varv.

F1-förare 2013

Det går inte heller att förbigå Fernando Alonso som återigen fick köra en bil som inte riktigt räckte till över hela linjen. Två segrar tidigt på säsongen, i en Ferrari som hade fart på söndagarna på de däck som Pirelli inledde säsongen med men som var fortsatt svag i kvaltrim. Precis som Kimi Räikkönen har Alonso en unik förmåga, med några få undantag, att få ut precis allt ur det tillgängliga materialet. Visade dock lite frustration i samband med Ungerns GP och började faktiskt titta på alternativa körningar i andra team, klart irriterad över Ferraris fortsatta oförmåga att hänga med i ”uppdateringskriget”.

Jag har två namn till som jag upplever presterade utöver det förväntade och det är Romain Grosjean och Nico Hülkenberg. Grosjean kom till årets säsong rejält tilltufsad efter mängder med incidenter under 2012 som t o m slutade i en avstängning i Italiens GP. Att då komma tillbaka på det sätt han gjorde under 2013 är för mig en riktigt stor prestation som kröntes av körningen till en andraplats i Japans GP. Som jag skrivit tidigare var detta, i mina ögon, en av de vassare körningarna under 2013. Romain Grosjean avslutade året som en av de två tre snabbaste på gridden! Nico Hülkenberg gjorde också en enastående säsong i en Sauber som inte alls fungerade inledningsvis men som efter sommaruppehållet blev riktigt skaplig. Precis som hos Red Bull blev det total utklassning för Hülkenberg gentemot sin teamkamrat så en bra bil är långt ifrån hela sanningen. Körningen i Korea årets höjdpunkt när han med iskyla och fantastisk defensiv förmåga höll både Alonso och Hamilton bakom sig. Att ha sinnesnärvaro att lämna dörren öppen i kurva 1 med vetskap om att kontingsmöjligheten fanns i kurva 3 med med nyss nämnda herrar bakom sig är inget annat än briljant ”racecraft”.

Men Lewis Hamilton då? Hamilton gjorde en bra första säsong i Mercedes men inte bättre än jag väntat mig. Jag har höga krav på britten som är en av de allra snabbaste men som fortfarande har problem med att hitta balansen hos sig själv. Lyckades inte att i varje race få ut max ur materialet samtidigt som han briljerade i t ex Ungerns GP. Givetvis är ingen förare bättre än den bil han kör och Mercedesbilen var nyckfull men upplever ändå att det finns utrymme för förbättringar.

Är då naturligvis intresserad av era tankar kring detta och försök nu att vara lite objektiva i bedömningen. Vet att det är lätt att höja en eventuell favorit till skyarna men det blir liksom mer relevant om alla ”höjer blicken” en aning.

Vilken förare var bäst under 2013

View Results

Loading ... Loading ...