Säsongens bästa lopp?

Hungaroring 2013

Tänkte det är dags att börja minnas 2013 lite och varför inte börja med det mest fundamentala,  nämligen vilket av säsongens lopp som var det bästa?

För egen del har jag verkligen blivit tvungen att rannsaka minnet för att se ett lopp som stack ut lite extra från mängden. Inte helt lätt måste jag säga men när jag funderat lite så fick det bli Ungerns GP.

Ingen trodde på förhand att polesittern, Lewis Hamilton, skulle ha något med segern att göra. Allt för många gånger under säsongen hade vi sett Mercedesbilen ha stora problem med att få bakdäcken att hålla och i den extrema värmen på Hungaroring trodde alla, inklusive Mercedes, på en upprepning. Nu hade dock Pirelli kommit till Hungaroring med det ”nya” däcket där man gått tillbaka till kevlarkonstruktion istället för däck med stålbälte och det visade sig vara ett som passade Mercedes lite bättre rent hållbarhetsmässigt och mot alla odds som tog Hamilton segern före en jagande Kimi Räikkönen med Sebastian Vettel på tredje plats.

Minns också diskussionen som blev efter Romain Grosjeans, i mitt tycke, briljanta omkörning på Felipe Massa, en omkörning som dock inte föll i god jord hos domarna. Grosjean hade kommit ikapp Felipe Massa och i supersnabba kurva 4 hade han så mycket mer fart att han chansade på att ta sig förbi på utsidan. En kombination av brist på utrymme och lite för hög fart gjorde att han hamnade någon decimeter utanför banan med alla fyra hjulen och fick ett drivethroughstraff för att vunnit en placering med en omkörning utanför vita sträcket. Upprörande tycket en del medan andra tyckte det var självklart med en bokstavlig bedömning i fallet, inga omkörningar tillåtna utanför det vita sträcket. Det blev t o m så förvirrat att teamet trodde att bestraffningen var för att Grosjean har touchat Jenson Button i chikanen på baksidan strax efter omkörningen av Massa. En förseelse som Grosjean också bestaffades för, men i efterhand, med att få 20 sekunder pålagt på sin sluttid i mål.

Minns även helgen i Ungern för att Marcus Ericsson gjorde ett av sin karriärs bästa GP2-lopp där han tvingades visa hela sitt register med aggressiv körning i början loppet, tyremanagemnet på hög nivå i mitten och sina defensiva kvalitéer mot slutet när Felipe Nasr jagade som värst. Ett riktigt bra race som blev lite av vändningen på en säsong i GP2 för Ericsson som, förutom segern i Tyskland helgen innan, varit miserabel trots bra fart på träning och kval.

Så min fråga till er blir alltså – och motivera gärna i kommentarerna

Vilket lopp tyckte du var bäst under 2013?

View Results

Loading ... Loading ...