Åttonde raka för Vettel men Romain Grosjean dagens man

Romain Grosjean i Austin

Romain Grosjean i Austin

Sebastian Vettel tog inte helt oväntat sin åttonde raka seger denna säsong och slog därmed ännu ett rekord denna fantastiska säsong för den 26-årige tysken. Han slog därmed Michael Schumacher tidigare rekord på sju raka vinster från säsongen 2004.

Sebastian Vettel i all ära men idag var ändå Romain Grosjean den som imponerade allra mest genom ett fantastiskt lopp. De varv han gjorde mot slutet, hårt uppvaktad av en vilt jagande Mark Webber, var av absolut världsklass där han i praktiken tvingades till kvalvarv efter kvalvarv för att hålla emot och gjorde detta på ett mästerligt sätt.

Mycket har sagts om Grosjean de senaste åren och det har många gånger varit hårda ord som handlat om respektlös, närmast farlig, körning vilket också kulminerade i ett lopps avstängning i Italiens GP förra året. Att sedan komma tillbaka och visa vilken världsförare han nu är är inget annat en enda stor revansch. Romain Grosjean har utan tvekan haft problem och med all rätt kritiserats men har på något enastående sätt lyckats vända på steken och är nu en av de allra snabbaste förarna i Formel 1. Helomvändningen visar på en enorm mental styrka där all kritik lätt hade kunnat avsluta hans karriär i förtid. Tycker också att Romain Grosjean får tacka Lotus och framförallt Eric Boullier för att man hela tiden trodde på honom och lät honom köra vidare trots incident efter incident under förra säsongen.

Det var flera andra förare som också gjorde mycket starka insatser i dagens lopp, tänker främst på Valtteri Bottas som tog sina första VM-poäng genom att bli åtta och visade att gårdagens kval inte var någon tillfällighet. Även Nico Hülkenberg fortsätter att visa storform och dagens sjätteplats var ett nytt bevis på detta.

Heikki Kovalainens inhopp för den nyopererade Kimi Räikkönen blev lite av en besvikelse. problem med KERS och en trasig nos var några av anledningarna som också späddes på av en dålig start som han aldrig riktigt kom tillbaka ifrån.

Loppet som sådant såg ut att bli en seg historia med, inledningsvis, väldigt avvaktande körning. Det fanns dock fog för detta då en enstoppare var det snabbaste med där det var på marginalen med däcken och avslutningen blev ju desto bättre med flera härliga fighter.