Felipe Massa klar för Williams…

Felipe Massa

Felipe Massa

Inte helt oväntat kom så bekräftelsen att Felipe Massa kör för Williams 2014. Avtalet mellan Massa och Williams sägs vara över flera år men utan att specificeras närmare. Felipe Massa blir då en av flera mer eller mindre kända brasilianare som kört för det forna storteamet i F1, mest känd av dessa är förstås Ayrton Senna.

Lite svårt att egentligen göra någon riktig bedömning hur bra detta är för vare sig Felipe Massa eller Williams, ingen av aktörerna är ju direk på sin höjdpunkt i karriären. Att gå till Williams efter teamets sämsta säsong i hittills är förstås en risktagning för Massa men samtidigt kan det knappast gå sämre 2014. Vinsten är då större för Williams som får en förare som bevisligen, i sina bästa stunder, är riktigt snabb. Säsongen 2008 var han enbart något motorhaveri och några sekunder vid finalracet från att bli världsmästare vilket är kvitto nog på att farten finns och han är definitivt bättre än Pastor Maldonado. Tror Felipe Massa är precis vad Williams behöver, en erfaren snabb förare som nu bildar par med unge oerfarne Valtteri Bottas vilket kan bli en perfekt kombination och en mycket hälsosam miljö för båda. Vi vet att Massa spelat andrafiolen hos Ferrari en längre tid och nu återigen får blomma ut och Valtteri Bottas kan ha stor nytta av den ödmjuke brasilianarens erfarenhet.

En sak gör mig dock lite fundersam. Holländaren Giedo van der Garde har mer eller mindre bekräftat att han lämnar Caterham och tar med sig en större summa pengar som kommer från en sponsor som tidigare funnits hos Williams (McGregor) och det var mycket som pekade på att han var på väg till det forna storteamet. Var dagens tillkännagivande från Williams ställer holländaren är nu osäkert, är van der Garde på ut ur Formel 1?

I vilket fall som helst så tycker jag det är bra att Williams relativt tidigt offentliggör vilka förare man ska ha för nästa säsong, det skapar ett lugn hos alla inom teamet och de som designar bilen kan börja skräddarsy lösningar efter sina båda förare som båda dessutom är väldigt små, något som diskuterats flitigt inför det nya reglemente som gäller fr o m 2014.