Ryskt i Toro Rosso nästa år…

Så det blev Daniil Kvyat som tog platsen efter Daniel Ricciardo i Toro Rosso nästa säsong. Ett i mina ögon mycket oväntat val som jag tycker präglas av lite desperation från Dr Marko och hans juniorprogram hos Red Bull. Pressen på Helmut Marko att leverera juniorer till Red Bulls satsningar är hård och just nu kändes det som om ingen av dem var klar för Formel 1 och trots detta väljer man en förare som är långt ifrån ”färdig” för det uppdrag som väntar.

Om man tar och tittar på året för Kvyat så förstår man att Red Bull haft stora planer för honom. Han har dels kört GP3 för MW Arden och dels varit gästförare i F3:s Europamästerskap, han körde dessutom F1:s young driver test på Silverstone i Juli, betydligt mer körning än någon annan av Red Bulls juniorer.

Jag har sett Daniil Kvyat köra nästan varje helg den här säsongen i både GP3 och F3 och mitt problem med tillsättningen av Kvyat är att jag inte tycker han visat de resultat som gör att man höjer på ögonbrynen. Visst har han varit med i täten men inte stuckit ut och ska nu som 19-åring ta steget upp i F1 vilket kan vara en uppgift som blir honom övermäktig. Jag vet samtidigt att teamen gör noggranna utvärderingar av alla tilltänkta förare och det är möjligt att han vid dessa tester imponerat på ett alldeles speciellt sätt. Toro Rosso själva säger sig inte vara oroliga utan belyser det faktum att han gav mycket exakt och bra feedback vid YDT på Silverstone i somras och Helmut Marko menar att Daniil Kvyat varit stark i alla bilar de suttit honom i.

Kan finnas en faktor till som spelar in. Inte ens Red Bull är omärkta av konjunkturen och kan det vara så att ett ryskt GP nästa säsong spelat roll i beslutsprocessen?