Sebastian Vettel tog femte raka på Suzuka

Vettel högst upp på pallen för femte gången i rad, nionde gången totalt i år.

Vettel högst upp på pallen för femte gången i rad, nionde gången totalt i år.

Ja det blev Sebastian Vettel som vann för femte loppet i rad när han på ett mästerligt sätt manövrerade sig upp i ledningen kort efter sitt avslutande depåstopp. Det var annars Romain Grosjean som tog starten och hade ledningen under stora delar av dagens race, han kom iväg klart bättre än båda Red Bull-förarna och höll emot under den första och andra stinten.

Romain Grosjean tog sista pallplatsen på Suzuka.

Romain Grosjean tog sista pallplatsen på Suzuka.

Grosjean medgav efter loppet att han faktiskt började tro på en första seger i F1-karriären men det skulle visa sig att både Sebastian Vettel och Mark Webber var för starka. Webber, som startade i pole, kom iväg som tvåa och det visade sig att teamet, lite överraskande, valde en tre-stoppare för australiensaren. I efterhand var det kanske just detta val som kostade Webber segern i loppet och han ifrågasatte också beslutet efter målgång. Efter loppet hördes radiotrafik där teamet sa att det var för nära marginalen med däckslitaget för att klara en två-stoppare, men med tanke på att Vettel lätt klarade en sådan strategi som blir man lite fundersam. Mark Webber hade ett bra läge mot slutet nya mjuka däck och planen var att ge Vettel en match om segern men det tog oväntat lång tid för Webber att passera en, i det läget klart långsammare, Romain Grosjean och det var allt  Sebastian Vettel behövde för att hålla undan och ta sin fjärde seger i Japans GP.

Mark Webber startade i pole men fick se sig omkörd av Vettel, som här ligger tvåa.

Mark Webber startade i pole men fick se sig omkörd av Vettel, som här ligger tvåa.

Sebastian Vettel fick för en gång skull inte diktera racet från spets men visade sig behärska det nya läget på ett briljant sätt och satte in stötarna vid precis rätt tillfälle och hade även fart för att sträcka ut sina stintar jämfört med främst Romain Grosjean. Vettel tar nu med största sannolikhet titeln nästa tävlingshelg i Indien där han f ö varit i ledningen alla varv som körts de två gånger man varit där tidigare och en mer värdig världsmästare är svårt att hitta.

Japans GP var inte bara spännande i kampen om segern, där bakom gjorde Nico Hülkenberg en helgjuten insats och blev 6:a. Länge såg 4:e platsen ut att vara inom räckhåll men hans bakdäck gav upp mot slutet och han fick släppa både Fernando Alonso och Kimi Räikkönen förbi sig. Ännu mer glädjande för Sauber var att även Esteban Gutierrez tog poäng med en karriärbästa 7:e plats och teamet drog nu ifrån Toro Rosso i konstruktörs-vm och har nu 14 poängs ledning mot Red Bulls systerteam i kampen om 7:e plats.

Alonso slutade fyra i Japan och håller därmed fortsatt liv i mästerskapet.

Alonso slutade fyra i Japan och håller därmed fortsatt liv i mästerskapet.

Mercedes hade en svart dag och tappade mark mot Ferrari i kampen om 2:a plats i konstruktörs-vm. Lewis Hamilton punkterade redan i starten och skadade bilen för mycket för att kunna slutföra racet medan Nico Rosberg hade hyfsad fart men där teamet slarvade i ett av depåstoppen och släppte iväg Rosberg precis när Mclarens Sergio Perez kom in. Det var väldigt nära en allvarlig olycka med en Lotusmekaniker som precis hann undan en påkörning med en drivethrough som följd. Rosberg blev 8:a och tog fyra poäng och Mercedes är nu 10 poäng bakom Ferrari mästerskapet.

Sammanfattningsvis så önskar man att alla banor vore som Suzuka, vilken härlig anläggning och vilken underbar publik. De moderna banornas fader, Hermann Tilke, bör titta noga på hur Suzuka ser ut när han funderar på framtida projekt.

 #  Förare       Team             Tid 
 1. Sebatian Vettel  Red Bull-Renault    1h37m410s      
 2. Mark Webber    Red Bull-Renault      +7.1s      
 3. Romain Grosjean  Lotus-Renault        +9.9s      
 4. Fernando Alonso  Ferrari          +45.6s      
 5. Kimi Raikkonen   Lotus-Renault       +47.3s      
 6. Nico Hulkenberg  Sauber-Ferrari       +51.6s      
 7. Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari      +1m11.6s      
 8. Nico Rosberg    Mercedes         +1m12.0s      
 9. Jenson Button   McLaren-Mercedes     +1m20.8s      
10. Felipe Massa    Ferrari         +1m29.2s      
11. Paul di Resta   Force India-Mercedes   +1m38.5s      
12. Jean-Eric Vergne  Toro Rosso-Ferrari    +1 varv      
13. Daniel Ricciardo  Toro Rosso-Ferrari    +1 varv      
14. Adrian Sutil    Force India-Mercedes   +1 varv      
15. Sergio Perez    McLaren-Mercedes     +1 varv      
16. Pastor Maldonado  Williams-Renault     +1 varv      
17. Valtteri Bottas  Williams-Renault     +1 varv      
18. Charlies Pic    Caterham-Renault     +1 varv      
19. Max Chilton    Marussia-Cosworth     +1 varv

Snabbaste varv: Mark Webber, 1m34.587s
Bröt:               

Förare        Team            På varv   
Lewis Hamilton    Mercedes             9        
Giedo van der Garde Caterham-Renault         0        
Jules Bianchi    Marussia-Cosworth         0
Förar-VM:           Konstruktörs-VM:       
 1. Vettel    297    1. Red Bull-Renault     445 
 2. Alonso    207    2. Ferrari          297 
 3. Raikkonen   177    3. Mercedes         277 
 4. Hamilton   151    4. Lotus-Renault       264 
 5. Webber    148    5. McLaren-Mercedes      83 
 6. Rosberg    126    6. Force India-Mercedes    62 
 7. Massa     90    7. Sauber-Ferrari       55 
 8. Grosjean    87    8. Toro Rosso-Ferrari     31 
 9. Button     60    9. Williams-Renault      1 
10. Hulkenberg   49                     
11. Di Resta    36                     
12. Sutil     26                     
13. Perez     23                     
14. Ricciardo   18                     
15. Vergne     13                     
16. Gutierrez    6                     
17. Maldonado    1