Alonso hyllar Hülkenberg…

Det är många som har lyft Nico Hülkenbergs prestation i Korea, den senaste i raden är Fernando Alonso som menar att tyskens insats var något utöver det vanliga, han om någon vet ju vad som krävs…

Om vi tar och tittar lite närmare på ”Hulkens” CV så är det knappast någon överraskning att han visar sig vara en duktig förare. Han vann Formula BMW 2005 och blev 3:a vid världsfinalen i FBMW samma år, han tog titeln i A1GP med Team Germany 2006/2007, de två åren i F3 Euroseries 2007 och 2008 slutade med en 3:e plats och seger tillsammans med ART, f ö samma team som han tog GP2 titeln med 2009.

I Formel 1 har det av naturliga skäl inte varit lika lätt att göra resultat, materialet har helt enkelt inte varit tillräcklig bra men även här har han visat sin kapacitet vid några enstaka tillfällen. Tänker främst på pole position i Brasilien 2010 med Williams och hans fina körning förra året på samma bana i mycket svåra förhållanden. Visst var han hjälpt av lite speciellt väder 2010 och han gjorde förvisso ett misstag som kanske kostade segern förra året men det visar ändå att kapaciteten finns.

Att lyckas i F1 handlar lika mycket om timing som talang (numera även om pengar) och i Hülkenbergs fall så har han hela tiden hamnat lite snett. Väl värd en plats i ett riktigt bra stall så har det liksom aldrig passat med kontraktsituationen i övrigt. 2011 fick han agera testförare i Force India för att först 2012 ta en av de ordinarie platserna. Till i år valde han Sauber i tron att det skulle vara snett uppåt efter Saubers fina säsong 2012, men återigen lite dålig timing och istället blev det snett neråt. Att det dessutom visade sig vara svårt att få ut lönen hos Sauber har inte gjort saken bättre, det egentligen först efter sommaruppehållet som teamet har fått till en bil som är någorlunda konkurrenskraftig, mycket tack vare det uppdateringspaket som kom till Ungerns GP och som fallit väl ut.

Oflytet med timing för Hülkenberg har fortsatt. I Ungern var det mycket nära att han fick sätta sin namnteckning på ett kontrakt med Ferrari, vad som hände istället är ju ett känt faktum och det var en besviken Hülkenberg som jag pratade med i Singapore efter att Kimi Räikkönen tillkännagivits som Ferrariförare 2014 vid sidan om Fernando Alonso.

Jag hoppas verkligen att det finns en plats i ett konkurrenskraftigt team åt Nico Hülkenberg, att inte ha honom i en av de bättre bilarna är bara slöseri med talang. En del menar att hans insats senast i Korea enbart berodde på en bil med bra traction och toppfart. Visst var det så, men han kvalade topp 10 med en sådan bil och såg till att få en position där han kunde nyttja bilens fördelar vilket han gjorde till fulländning tycker jag och många andra.