Vettel mot titeln – Hülkenberg dagens man…

Vettel plockade hem sin fjärde raka seger i Koreas Grand Prix.

Vettel plockade hem sin fjärde raka seger i Koreas Grand Prix.

Mycket talar för att Sebastian Vettel satte ”spiken i kistan” på årets mästerskap efter sin fjärde raka seger, något han gjort 3 gånger tidigare i karriären, senast förra året med raka vinster i Singapore, Korea, Japan och Indien. Med tanke på formen just nu hos Red Bull och Sebastian Vettel så finns det stor chans att den sviten förlängs redan om en vecka och blir då Alonso 8:a eller sämre är en fjärde raka VM-titel bärgad.

Man kan ju tycka att det är tråkigt för mästerskapet med en så dominant förare och även jag hade hoppats på en jämnar fight men så blir det ibland och det är bara att lyfta på hatten för Vettels insatser.

I bil nummer 11: Nico Hülkenberg... dagens man.

I bil nummer 11: Nico Hülkenberg… dagens man.

Dagens race blev ändå riktigt bra med flera intressanta kamper på banan, tänker främst på Nico Hülkenbergs otroligt starka körning till fjärde plats, tangerat karriärbästa för hans del, och bör ha övertygat de som tvivlat på hans förmåga det minsta med eftertryck. Tycker även att Kimi Räikkönens körning var utöver det vanliga, speciellt omkörningen av Grosjean som var ”state of the art”. Även Romain Grosjean gjorde ett bra jobb men överlistades av Kimi som visste att gulflaggen var ute i kurva 3 och därmed inte riskerade att bli omkörd tillbaka på rakan innan.

En annan sak som var lite speciell var Lewis Hamiltons race där han började starkt men försvann helt i den andra stinten då hans högra framdäck enligt honom själv bara ”dog”. Nu hade Hamilton lite flyt med säkerhetsbilen som kom ut och tryckte ihop fältet igen och farten fanns för en bra placering men hans Mercedes var inte tillräcklig snabb på rätt ställe på banan och han kom aldrig förbi Nico Hülkenberg som hade just detta, en bil med bra traction och toppfart.

I avdelningen ”konstiga händelser” får vi lägga Nico Rosbergs kollapsade framvingesinfästning. Precis när han skulle passera en långsam Hamilton släppte hela noskonen i överkant med ett långt depåstopp som följd, pallen var annars inom räckhåll för Rosberg som slutade 7:a. Mark Webber hade inte heller denna gång turen med sig, Adrian Sutil bromsade på sig i kurva tre vid en av omstarterna och backade in i Webbers bil som tog eld ordentligt. Branden var kraftig och någon funktionär syntes inte till på länge vilket föranledde funktionärerna att skicka ut ett brandfordon på banan innan säkerhetsbilen hunnit kallas ut igen. Det hade kunna bli en mycket farlig situation med ett långsamt fordon på banan som ingen gett klartecken till. Lyckligtvis hände inget men något som säkert får konsekvenser för arrangörerna.

Däck har vi inte heller pratat på länge men idag var det dags igen och det startade redan innan loppet med en förargad Fernando Alonso som tycket att däcken var skräp och inte tålde ens ett kvalvarv följt av ett kaxigt svar från Pirellis Paul Hembery som tyckte att Alonso kunde snacka med Vettel om han behövde veta hur man får däcken att överleva. Tramsigt av Hembery som, precis som alla andra, fick höra i stort sett alla förare klaga på att höger framdäck ”grainade” och även se Sergio Perez bromsa sönder ett fullständigt utslitet däck som sedan tappade hela slitbanan. Just den incidenten gjorde att Webber själv körde över delar från Sergio Perez bil som lossnat när däcket havererade och råkade ut för punktering. Pirellis Formel 1 däck håller helt enkelt inte måttet och efter loppet så kritiserade Mark Webber Pirelli för att inte bry sig om förarna, han sa även att Pirelli säkert kommer att skylla på att Perez bromsade sönder däcket, men mexikanen gjorde det ju enbart för att det inte fanns något kvar av däcket att bromsa med.

 # Förare        Team                Tid
 1. Sebastian Vettel   Red Bull-Renault      1h43m13.701s
 2. Kimi Räikkönen    Lotus-Renault       +   4.200s
 3. Romain Grosjean    Lotus-Renault       +   4.900s
 4. Nico Hülkenberg    Sauber-Ferrari       +  24.100s
 5. Lewis Hamilton    Mercedes          +  25.200s
 6. Fernando Alonso    Ferrari          +  26.100s
 7. Nico Rosberg     Mercedes          +  26.600s
 8. Jenson Button     McLaren-Mercedes      +  32.200s
 9. Felipe Massa     Ferrari          +  34.300s
10. Sergio Perez     McLaren-Mercedes      +  35.100s
11. Esteban Gutierrez   Sauber-Ferrari       +  35.900s
12. Valtteri Bottas    Williams-Renault      +  47.000s
13. Pastor Maldonado   Williams-Renault      +  50.000s
14. Charles Pic      Caterham-Renault      + 1m03.500s
15. Giedo van der Garde  Caterham-Renault      + 1m04.500s
16. Jules Bianchi     Marussia-Cosworth     + 1m07.900s
17. Max Chilton      Marussia-Cosworth     + 1m12.900s
18. Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Ferrari     +   2 varv
19. Daniel Ricciardo   Toro Rosso-Ferrari     +   3 varv
20. Adrian Sutil     Force India-Mercedes    +   5 varv
  Mark Webber      Red Bull-Renault          Bröt
  Paul di Resta     Force India-Mercedes        Bröt
Snabbaste varv: Vettel, 1:41.380
Förarmästerskapet       Konstruktörsmästerskapet       
 1. Vettel    272    1. Red Bull-Renault     402
 2. Alonso    195    2. Ferrari          284
 3. Räikkönen   167    3. Mercedes         283
 4. Hamilton   161    4. Lotus-Renault       239
 5. Webber    130    5. McLaren-Mercedes      81
 6. Rosberg    122    6. Force India-Mercedes    62
 7. Massa     89    7. Sauber-Ferrari       31
 8. Grosjean    72    8. Toro Rosso-Ferrari     31
 9. Button     58    9. Williams-Renault      1
10. Hülkenberg   31    
11. Di Resta    36    
12. Sutil     26    
13. Perez     23    
14. Ricciardo   18    
15. Vergne     13    
16. Maldonado    1