Eje Elgh har löst mysteriet…

I Viasat Motors senaste podcast så diskuterade jag och Eje Elgh en hel del om vad det är som gör att det buas åt Vettel när han vunnit. Min personliga åsikt är att det är någon slags masspsykos och att en del som vill ha lite uppmärksamhet därmed  hoppar på ”buabandvagnen”.

Men det är också ett väl utbredd uppfattning att Sebastian Vettel inte är speciellt omtyckt och, för den som minns, vi gjorde t ex en enkät vid sista testen i Barcelona där vi frågade vem som var den ”snabbaste föraren” och Vettel hamnade inte speciellt högt upp i den enkäten. Efter att ha sett den loppet i Singapore kan man ju tycka att Vettel borde hamna högst upp på den listan men det skulle han inte göra, jag är tämligen säker på det.

Tidigt i morse kom ett sms från Eje Elgh

”Jag har löst den olösliga gåtan om varför det är så många som inte gillar Vettel. Sebastian Vettel är F1-världens Messi. Skolad i en organisation sedan barnsben och utvecklad som en robot, allt i en organisation avsedd att enbart supporta honom”

Vidare skrev Eje.

”Tänk själv, Vettel vinner och vinner men vem snackas det om? Kimi, för att han inte får betalt och att han är stekhet på sillyseasonmarknaden.  Alonso, för sina uppkörningar och turbulens inom egna teamet. Det är precis som med Messi, snart är det ingen som bryr sig för man vet att allt är designat för att just han ska göra mål. Det är roligare att spekulera om var t ex Zlatan ska spela. Vore intressant och se Messi i ett annat lag”

Ju mer man tänker på det desto mer rimligt känns ett sådan resonemang. Sebastian Vettel har verkligen det som krävs för att blir flerfaldig världsmästare. Han är snabb, han har bästa bilen och han har hela teamet bakom sig. Fernando Alonso har inte det, Kimi Räikkönen har det inte heller, ingen förutom Sebastian Vettel har alla de saker som krävs för att flera år i rad ta motorsportens största titel. Det räcker inte att ha delar av allt detta och jag börjar allt mer förstå den frustration som infinner sig hos t ex Fernando Alonso när han märker att åren går och titlarna uteblir. Han måste helt enkelt ha den där sista pusselbiten också, annars är det kört.

Sedan kan man ju fråga sig om det är rätt att bua ut Vettel för att han kör ifrån sina konkurrenter, svaret på den frågan är givetvis Nej. Istället borde han hyllas för sina insatser, problemet är bara att händelser som den i Malaysia i år och kanske även den i Turkiet 2010 har en tendens att etsa sig fast hos en del och är man dessutom väldigt framgångsrik så landar oftast sympatierna hos den som jagar.

Faktum är att Sebastian Vettel är en ganska profillös figur, säger sällan något kontroversiellt och sticker inte ut hakan, han låter farten på banan tala och gör det väl. Många blir provocerade av pekfingret som han gärna visar efter att t ex ha tagit pole, hur man nu kan bli det, knappast någon obscen gest direkt. Kanske är det just denna slätstrukna approach som triggar en del fans extra mycket

Kan man då dra någon slutsats av detta? Är skräddarsydda satsningar är dåligt för sporten, ingen får ha en för bra bil, eller måste du vinna VM i två olika team för att riktigt förtjäna respekten hos alla fans?

Inte vet jag, men en sak är klar. Att vinna tre (ev fyra) förarvm i rad är en otroligt stor bedrift och ska ses som en sådan också oavsett vad man kör med för förutsättningar. Det ska bli mycket intressant och se i framtiden om Vettel vågar/vill byta team och vad som då händer, även jag är nyfiken på hur stor han VERKLIGEN är, om han kan upprepa sina framgångar någon annanstans.