Vettel i pole – ryggont för Räikkönen

Sebastian Vettel tog säsongens femte pole och sin andra raka när han idag körde varvet runt Marina Bay Street circuit i Singapore snabbare än någon annan. Att han skulle vara snabbast var något alla närmast hade tagit för givet med tanke på den fart han visat under helgen. Nu blev det dock tightare än väntat och marginalen till Nico Rosberg blev inte mer än 9 hundradelar och förklaringen var en bana som blev snabbare för varje varv och att Vettel valde att avstå sitt sista försök i tron att marginalen inför de avslutande varven var tillräcklig. 

Så här i efterhand så undrar jag hur Mercedes helt plötsligt hittar så mycket fart just i kvalen, det känns nästan som om de har en speciell kvalmappning på motorn som bara kan användas vid enstaka varv för att inte skada motorn. Tror iofs inte det är unikt för Mercedes men det verkar onekligen som att deras lösning är väldigt effektiv.

Romain Grosjean överraskade positivt med tredje tid och har kommit starkt efter en problematisk start på helgen efter problem med servostyrningen och bromsar. Mark Webber i den andra Red Bull-bilen gjorde också en bra insats men menar att Vettel är oslagbar genom kurva 20 och 21, ett tekniskt parti i sista sektorn där många har haft problem i utgången och vissa fall haft kontakt med muren.

Tycker även att Esteban Gutierrez imponerade idag, för första gången vidare till Q3 och med en bra tid dessutom. Nu hade han inte däck kvar för att även göra ett snabbt varv i sista kvalrundan men kan ändå glädja sig åt att ha kvalat ut Nico Hülkenberg för första gången denna säsong. Gutierrez har under helgen uttryck en önskan om att teamet ska vara lite mer aggresiva med inställningarna till kvalet och verkar ha fått gehör.

Från Kimi Räikkönen kom alarmerande rapporter om svåra ryggsmärtor och sett till farten på banan och bara 13:e tid i kvalet så verkar det påverka ordentligt. Kimi sa själv efter kvalet att det gör väldigt ont men att det troligen inte ska vara någon fara för hans deltagande i racet om det blir något bättre till i morgon.

Ferrari har ingen fart denna helg och Felipe Massa var för en gång skull före Alonso, men de röda bilarna är mer än sekunden bakom Sebastian Vettel och verkar ha gått bakåt eller åtminstone inte framåt med utvecklingen av årets bil. Nu har vi ändå lärt oss att inte underskatta framförallt Alonsos fart i loppen och en bra start och lite flyt med strategin så kan han ändå vara med och slåss om pallplats.