Kan någon rubba Sebastian Vettel på Monza?

Efter att ha sett den första dagen på Monza så känns det väldigt mycket som att Sebastian Vettel ha kopplat greppet. I det andra träningspasset var han inte bara sex tiondelar snabbare än närmaste bil bakom, han var dessutom mycket jämn och snabb på sin fulltanksstint och han verkar onekligen ha hittat helt rätt med bilen. Detta på en bana som traditionellt inte passar Red Bull speciellt bra med höga toppfarter i slutet på rakorna. I Belgien senast, som också är en högfartsbana, så fungerade allt perfekt och nu på Monza så bekräftar han det faktum att banor med höga toppfarter inte längre är något bekymmer för Red Bull.

Där bakom verkar Lotus vara närmaste utmanare med bra fart både från Kimi Räikkönen och Romain Grosjean trots att det enbart är Räikkönen som har den ”nya” bilen med den längre hjulbasen. Det som möjligen kan störa Red Bull är att Mercedes fortsätter kvala starkt, startpositionen är faktiskt statistisk viktigare här i Italien än i t ex Monaco. Mellan åren 2000 – 2012 har vinnaren inte mindre än tio gånger startat i pole mot åtta gånger i Monaco under samma period.

Nu tror jag, precis som i Belgien, att det blir jämnare i kvalet än vad vi såg idag. I morgon är bilarna utrustade med racemotorer igen istället för uttjänta träningsdito och det kommer att bli betydligt mer tight med t ex Ferrari som här på hemmaplan vill visa sin allra bästa sida inför en fanatisk hemmapublik.

Finns en ytterligare parameter att ta hänsyn till på söndag och det är vädret, finns en liten risk för åskskurar under söndagen som då kanske kan röra om lite i grytan.