Mercedes överlägsna – Alonso och Räikkönen på efterkälken

Lewis Hamilton kvalsnabbast inför Storbritanniens GP på Silverstone

Lewis Hamilton kvalsnabbast inför Storbritanniens GP på Silverstone

Mercedes är just nu närmast överlägsna i kvaltrim. Lewis Hamilton tog idag pole position med den största marginalen hittills i år i ett torrt kval (0.452 sek) och närmaste ”icke Mercedes” var Sebastian Vettel hela 0.602 bakom. Det avståndet talar sitt tydliga språk men trots detta så säger t ex Nico Rosberg att man i praktiken är chanslösa mot Red Bull i racet.

Detta är dåliga nyheter för Vettels värsta utmanare om VM-titeln och för spänningen i mästerskapet i stort. Fernando Alonso var ordentligt missnöjd efter kvalet och skickade en missil mot Pirelli som han tyckte tagit med sig däck till Silverstone som enbart passar två team, underförstått Red Bull och Mercedes. Å andra sidan kan man ju säga att om Pirelli gjort ett aggressivare val att det enbart passat två andra team, nämligen Lotus och Ferrari.

Jag kan verkligen förstå Alonsos frustration eftersom mästerskapet kan vara på väg att glida honom ur händerna. Tror ändå, precis som han själv uttrycker det, att Ferrari inte ska få panik utan istället fortsätta att jobba på och med en bil som hela tiden är stark på söndagarna så finns absolut chansen till en pallplats inom räckhåll.

När det gäller Lotus är man i en liknande situation där däcken inte är tillräckligt aggressiva för att man ska kunna utnyttja bilens goda däcksekonomi. Trots en mängd uppdateringar, bl a DDRS, så verkar inget gjort bilen snabbare och faktum är att Grosjean (utan DDRS) var snabbare än Kimi (med DDRS) vid alla mätpunkter på banan i kvalet. Som jag skrivit tidigare kan Silverstone och Nürburgring vara två race som hänger av Räikkönen från VM-fighten.

Nu i kväll nås vi också av beskedet att Paul Di Restas bil var 1,5 kg för lätt när den vägdes efter kvalet vilket också rapporterats till domarna. Normalt ska detta innebära diskvalifikation och start från sista startrutan vilket givetvis är dåliga nyheter för Di Resta som tangerade karriärbästa när det gäller startposition (P5).