Mark Webber slutar i F1 – Kimi blir kompis med Vettel?

 

Mark Webber slutar med Formel 1 efter denna säsong och kör i fortsättningen för Porsche i sportvagnar

Mark Webber slutar med Formel 1 efter denna säsong och kör i fortsättningen för Porsche i sportvagnar

Redan efter Kinas GP skrev jag här på bloggen om allt starkare rykten kring Mark Webbers framtid i Formel 1 och att en flytt till Porsche och deras Lemanssatsning troligen vår på gång. Gick självklart inte att få några bekräftelser den gången men idag så offentliggjorde Mark Webber att han tar steget från Red Bull Racing och Formel 1 till Porsche.

Precis som jag skrev då så är detta ett helt logiskt beslut då han inte verkar trivas något vidare vare sig med sin position i Red Bull eller med F1 generellt. Jag skulle närmast betrakta det som ett drömjobb att nu få hoppa på en riktig storsatsning i sportvagnar tillsammans med Porsche som i veckan också namngivit ytterligare en förare, schweizaren Neel Jani, även han med förflutet i Red Bull och Formel 1 som tredjeförare i Toro Rosso 2005. Jag kommer inte bli förvånad om Red Bull är en av Porsches sponsorer fr o m nästa år, speciellt som Mark Webber själv säger att han kommer att vara starkt involverad i Red Bullfamiljen även i fortsättningen.

Är Kimi Räikkönen på väg till Red Bull?

Är Kimi Räikkönen på väg till Red Bull?

Med nytecknat kontrakt för Sebastian Vettel t o m 2015 och nu en plats ledig så startar naturligtvis spekulationerna om vem som ska ersätta australiensaren nästa säsong och att Kimi Räikkönen står högt på önskelistan hos Dr Marko o co är ingen vild gissning men samtidigt så finns ju det faktum att Räikkönen i sådant fall skulle gå till ett team med en mycket uttalad försteförare och frågan är om Kimi verkligen är sugen på en supportroll i Red Bull.

En annan fråga är var Red Bulls juniorsatsning i Toro Rosso står i konkurrensen, kan Jean-Eric Vergne och Daniel Ricciardo vara aktuella eller är det Antonio Felix da Costa (just nu i WsbR) som står högst i kurs?

Kan Toro Rossos Jean-Eric Vergne eller Daniel Ricciardo vara aktuella som ersättare för Mark Webber?

Kan Toro Rossos Jean-Eric Vergne eller Daniel Ricciardo vara aktuella som ersättare för Mark Webber?

Personligen så tycker jag det skulle vara kul med Räikkönen i Red Bull och därmed få ett riktigt kvitto på Vettel som förare, men jag tror tyvärr inte att det kommer hända. Mitt tips går mot antingen Ricciardo eller Vergne som båda har skaffat sig den erfarenhet som krävs och som dessutom skulle vara perfekta att backa upp Vettel utan att knorra för mycket över ev orättvis behandling. Någonstans tycker jag också att denna juniorsatsning för eller senare bör leda till en plats i huvudteamet, varför ska man annars hålla på?

Allt är givetvis bara spekulationer än så länge och Red Bull själva säger att man inte har någon brådska med att hitta en ersättare och jag tror inte vi får något svar på vem det blir innan säsongen är över.