Storslam för Nico Rosberg på hemmaplan…

Vettel (tvåa), Rosberg (etta) och Webber (trea).

Vettel (tvåa), Rosberg (etta) och Webber (trea).

Nico Rosberg lyckades tillslut förvalta en pole postion till seger och han gjorde det exakt 30 år efter det att hans pappa Keke gjorde samma bedrift här i Monaco.

Monacos GP blev faktiskt mer spännande än jag trodde det skulle bli, som bekant hade jag Nico Rosberg som favorit och de indikationer vi hade på att däcksituationen var helt annorlunda här denna gång stämde perfekt. Träffade bl a Rosbergs ”perfomance engineer” och han sa tidigt under helgen att Mercedes däckslitage troligen var det bästa i hela fältet och detta såg vi ju tydligt under racet.

Sergio Perez var en annan förare som ådrog sig en hel del uppmärksamhet och som vanligt när Kimi Räikkönen blir inblandad negativt blir det en del upprörda känslor. Min syn på Perez körning är att den var tuff men inte ojust, mexikanen tog de få chanser som gavs och lyckades nästan  hela vägen. Många klagar på att Monaco är tråkigt och att inget händer men blir samtidigt upprörda när en förare chansar lite och också lyckas (naturligtvis hänger dessa klagomål ihop med vem man ”håller på”). När det gäller incidenten med Räikkönen så tycker jag att finländaren inte riktigt med var med på noterna sista gången, Perez satsade allt på ett kort och Kimi Räikkönen stängde för sent med kontakt som följd.

Kimi Räikkönen slutade på tionde plats i Monaco.

Kimi Räikkönen slutade på tionde plats i Monaco.

Kimi Räikkönen tvingades i alla fall in i depån för ett nytt set däck medan Perez fick bryta och Räikkönen körde sedan upp sig till den sista poängplatsen och räddade vad som räddas kunde.

Största vinnaren var kanske ändå Sebastian Vettel som inte hade fart att utmana Rosberg men som fick lite hjälp av teamet och säkerhetsbilen att ta sig förbi Lewis Hamilton för en slutlig andraplats. Bra betalt med tanke på att både Alonso och Räikkönen hade mindre lyckade helger.

Måste tillsist också kommentera Felipe Massa som kraschade ut sig ur racet på exakt samma sätt som han gjorde på träningen. Två nästan identiska incidenter som jag har svårt att tro berodde på förarmisstag, var det ett sådant måste man ju nästan ifrågasätta Massa som förare. Jag tror absolut på något fel på bilen, i båda fallen. En annan olycksfågel var fransmannen Romain Grosjean som missbedömde inbromsningen i kurva tio och körde rakt in i Daniel Ricciardo, hade kunnat sluta riktigt illa för båda två och i detta fallet ifrågasätter jag verkligen Grosjean som förare, verkar helt ur balans och blir därmed farlig för både sig själv och sina konkurrenter. Har fransmannen nu gjort sitt i F1?  Jag tror inte han är långt bort från att bli ersatt.