Utklassning av Fernando Alonso i Spanien

Alonso tog segern inför en extatisk hemmapublik

Alonso tog segern inför en extatisk hemmapublik

Det blev en riktig depåfest i Barcelona på Circuit de Catalunya, jag hade lite optimistiskt trott på en tvåstoppare i början av helgen som jag ändrade till tre depåstopp efter kvalet men det blev övervägande fyra besök i depån. Den enda av toppförarna som klarade sig med tre depåstopp var inte helt oväntat Kimi Räikkönen, idag en strategi som inte räckte hela vägen fram. Funderar lite på var han hamnat om han också valt en fyrstoppare, det får vi tyvärr aldrig veta.

Som rubriken antyder blev det närmast defilering av Alonso som tidigt tog kommandot genom sina omkörningar i starten men framförallt under det första varvet där han visade hur bra han är. När han väl tagit sig fram till täten kunde han utnyttja sin strategi fullt ut och var egentligen aldrig hotad. Spänningsmomentet fanns visserligen när det ganska tidigt stod klart att Kimi Räikkönen skulle försöka sig på ett stopp mindre, men finländaren var hela tiden ett halvt steg bakom och hade alltid Alonso på fräscha däck när han skulle försöka täppa till luckan. Denna helg visade också Felipe Massa vilken bra förare han är i sina bästa stunder, tredjeplatsen idag var mycket viktig för Ferrari som team i konstruktörs-vm och fortsätter brasilianaren så här kan det mycket väl bli ett besök högst upp på pallen också denna säsong.

En glad Felipe Massa slutade trea i Spaniens GP

En glad Felipe Massa slutade trea i Spaniens GP

Red Bull fick sig en funderare i detta race där Vettel fick stryck med över en halv minut och även om man kanske har den bästa bilen begränsas man ordentligt av Pirellidäcken som inte tillåter tillräckligt aggressiv set up för att Vettel och Webber ska utnyttja bilens fulla potential. Kan också tycka att Mark Webber måste försöka få till sina starter någon gång, helt galet och tappa så mycket i starten som idag när han dessutom inte kvalade bättre än 8:a

Mercedes startade i första startled med båda sina bilar men hade som väntat inget med segern att göra och det var närmast tragiskt och se en så snabb förare som Lewis Hamilton fisåka för att för att däcken slets så hårt. Skyll nu inte detta på däcken för det är samma för alla och Ferrari och Lotus visade ju hur hårt man faktiskt kan åka om man har ordning på bilen. Bakläxa där för Mercedes som har en bra bit kvar på banor som Circuit de Catalunya.

Esteban-Gutierrez, Sauber

Esteban-Gutierrez, Sauber

Tycker att Esteban Gutierrez, Paul Di Resta och Daniel Ricciardo ska lyftas fram efter fin körning. Gutierrez missade visserligen sista poängplatsen men gjorde för första gången ett väl genomfört lopp. Ricciardo utnyttjade en uppdaterad Toro Rosso till fullo och knep just den där sista poängen medan Paul Di Resta med sin 7:e plats visade att Force India fortfarande har ett starkt paket.

Daniel Ricciardo, Scuderia Toro Rosso

Daniel Ricciardo, Scuderia Toro Rosso

Och vad ska vi säga om Pirellidäcken idag då? De kan i alla fall inte klaga på att de inte får utrymme i media. 82 depåstopp är mer än vad alla önskar, till och med förarna och teamen hade svårt att hänga med i alla strategier och depåstopp för att det ska vara riktigt bra för att inte tala om publiken både vid tv:n och på läktaren. Dessutom ytterligare ett däck som tappade hela slitbanan och det kan säkert vara skräp som är orsaken denna gång också men bra är det inte.