Chockbesked för Kimi Räikkönen och Lotus

F1 Testing Jerez Day 1

Autosport avslöjar idag att Lotus chefdesigner James Allison valt att lämna in sin avskedsansökan till ledningen. Ett beslut som kan få stora konsekvenser för Kimi Räikkönnens chanser att bli världsmästare.

James Allison är en av F1-världens mest ansedda designers och är en mycket bidragande orsak till att Lotus just nu ligger tvåa i båda mästerskapen. Hans avsked är ett mycket stort avbräck för teamet, dessutom vid en mycket oläglig tidpunkt relativt tidigt på säsongen. Som jag var inne på i tidigare inlägg så går nu säsongen in i ett skede där många uppdateringar kommer på bilarna och de kommande månaderna är extremt viktiga för hur bra bil man kommer att ha när det ska avgöras senare i år.

Kimi Räikkönen

James Allison har länge varit omgärdad av rykten om en flytt till ett annat team men någon ny arbetsgivare har inte presenterats, det troliga är dock något av de större teamen. Mclaren borde vara i behov då deras chefdesigner Paddy Lowe valt att flytta till Mercedes nästa säsong men man  förnekar en värvning och hos Mercedes är det välbeställt med duktiga ingenjörer efter värvningen av just Paddy Lowe. Återstår då Ferrari och Red Bull där de senare knappast har behov av en mästerhjärna vilket gör Ferrari till favorit som kommande arbetsgivare.

Som ersättare väljer nu Lotus att flytta upp teamets chefsingenjör Nick Chester.

Eric Boullier och Gerard Lopez

Eric Boullier och Gerard Lopez

Detta är som sagt ett hårt slag för Eric Boullier och Lotus, teamägaren Gerard Lopez sa så sent som igår att han trodde att Kimi Räkkönen väljer att stanna kvar om man kan ge honom en tillräckligt bra bil och att då bara någon dag senare bli av med den kanske enskilt viktigaste personen när det gäller bilens prestanda kan stå teamet dyrt.

Blir intressant nu den närmaste tiden och se vad detta kan få för konsekvenser för årets bil, men framför allt på nästa års utmanare och vi kan vara säkra på att Kimi Räikkönnen och hans management noga följer utvecklingen.