En av hemligheterna bakom Kimi Räikkönens fart..

Lotus-F1-liiiiite-glod

Läste just Gary Andersons analys av Lotus variant på FRIC, eller Front and Rear InterConnection, som det lite populärt kallas av experterna.

Att koppla samma främre och bakre fjädringen är i sig inget nytt, har testats och använts förr. I år är det främst Mercedes lösning som uppmärksammats, ett system som inte bara kontrollerar fjädringen i längdled utan även hur bilen rollar, allt för att hela tiden få så jämn markkontakt som möjligt. Bättre grepp kort och gott.

I Lotus fall har man som det verkar en mer konventionell krängningshämmare medan man använder sig av hydraulik för att koppla samman fram- och bakfjädring, exakt hur det ser ut vet egentligen bara Lotus själva (möjligen också Öhlins som levererar stötdämparna till Lotus:)) även om vissa experter, typ Gary Anderson, via lite spionfoto och tv-bilder kan se tillräckligt för att lista ut resten.

Vad Lotus verkar vara ute efter är att i hög fart få ner bakänden för minskat luftmotstånd. Som vanligt när bilen kommer upp i fart så trycks bilen neråt men systemet är sedan inställt så att vid en förutbestämd fart så slutar framänden att tryckas ner medan bakänden fortsätter en bit till och det är den effekten man troligen är ute efter. Om man tittar på Lotusbilen så ser man ofta gnistor från bakre delen på bilen när underredet slår i asfalten och man skulle lätt kunna tro att detta beror på en generellt för lågt inställd bil alt att lufttrycket är för lågt men detta är snarare en effekt av detta smarta fjädringssystem som Lotus använder sig av.

På begäran kommer även en kommentar om den nya banan i Socchi som håller på att färdigställas. Sebastian Vettel och David Coulthard besökte i veckan byggplatsen för banan och säger sig båda vara imponerade av layouten, själva banan är ju långt ifrån färdig så de klipp som finns är endast av illustrativ karaktär..

Tycker annars att det är spännande med ett ryskt GP, arrangören lovar att det hela ska vara klart i juli nästa år och att historiens första ryska GP kan gå av stapeln som planerat. Lite tråkigt bara att man blev utan ryskt deltagande i F1 i år, tror det är väldigt viktigt att ryssarna själva har någon att hänga upp marknadsföringen kring för att få de 100.000 åskådare man hoppas på.