Hett och fuktigt…

Malaysia förra året

Malaysia förra året (Foto: Red Bull Racing)

Det har gått några dagar nu sen den spännande premiären i Melbourne, teamen och förarna har anlänt till Malaysia för att börja acklimatisera sig till det fuktiga och extremt varma klimatet på Sepang. Vi har ju genom åren sett förare mer eller mindre vara nära att tuppa av efter målgång av vätskeförlust och det gäller verkligen att vara förberedd för en helt annan utmaning än det som gällde för några dagar sen.

Tänker tillbaka på det första loppet som kördes här i Malaysia säsongen 1999, det var inte bara premiär för Malaysias GP utan även comebackrace för Michael Schumacher efter benbrottet han ådrog sig på Silverstone tidigare under säsongen. Detta var också den första banan som Hermann Tilke fått i uppdrag att designa och färdigställa.

Det blev ett händelserikt lopp där Schumacher för en gång skull fick agera andreförare och istället försöka hjälpa Eddie Irvine som slogs om VM-titeln med den regerande världsmästaren Mika Häkkinen. Schumacher agerade stoppkloss åt Irvine både en och två gånger och släppte även förbi sin teamkamrat mot slutet för att Irvine skulle vinna och ta max poäng. Efter racet blev båda Ferraribilarna diskvalificerade för felaktiga bardgeboards men återfick sina placeringar efter diverse palaver hos domarna.

I Malaysia 2003 tog också Kimi Räikkönen, i en Mclaren, sin första seger i F1.  I samma race tog Fernando Alonso sin första pole position och fick också kliva upp på pallen för första gången i karriären. Många goda minnen för två av årets favoriter.

Mest minnesvärt på senare år är annars vädrets makter som spelat arrangörerna ett spratt. Med den, numera, senarelagda starten av Malaysias GP (16.00 lokal tid) så är risken överhängande för kraftiga åskoväder med skyfall och det var precis vad som hände 2009 där det till slut blev för mörkt för att slutföra racet med enbart halva poäng utdelade. Vann gjorde Jenson Button för Brawn GP.

Rapporterna från Malaysia denna vecka talar om regnskurar som kommer ungefär vid 16-16.30 varje dag och det finns stor risk för ett regnstört lopp nu på söndag. Prognoserna talar just ni om 30 grader varmt och åskskurar med regn men inte i alltför stora mängder.  Alla vet dock att när det väl regnar där så är det ”öppen kran”, bara att hoppas det värsta håller sig borta.